Un primar sicilian are o ofertă greu de refuzat: oferă case gratuit tuturor doritorilor. Evident, există şi o condiţie pentru a te muta în Gangi, orăşelul din apropierea munţilor Madonie.

Îţi poţi lua o casă aici, însă dacă vrei să devii proprietar cu acte în regulă trebuie să te obligi că o restaurezi în termen de patru ani. Costurile nu sunt chiar mici, mai ales că locuinţele sunt din secolul al XIII-lea şi nu sunt într-o stare prea bună.

Până acum au fost date gratuit în jur de 100 de case, iar proprietarii au fost chiar şi sicilieni din oraşele învecinate, italieni care au vrut să-şi petreacă weekend-urile în linişte.

„În mentalitatea siciliană, Gangi era considerat mult prea departe de mare, deci neatractiv pentru turişti”, a povestit primarul Giuseppe Ferrarello, citat de The New York Times.

În anii `50, orăşelul sicilian avea o populaţie de aproximativ 16.000 de locuitori, însă astăzi, din cauza migraţiei, a ajuns la doar 7.000 de suflete. Mulţi au plecat spre zone din ţară mai prospere din punct de vedere economic, alţii, la la fel de numeroşi, au plecat în Statele Unite.