Mai multe autorităţi europene avertizează turiştii şi microbiştii să nu instaleze aplicaţiile pentru telefoane mobile puse la dispoziţie de autorităţile din Qatar, iar dacă este neapărat nevoie de acestea (de exemplu pentru accesul pe stadioane) să le dezinstaleze imediat după terminarea turneului.

 

Autorităţile germane au avertizat că datele colectate de două aplicaţii pentru Cupa Mondială “sunt mult mai multe” decât indică notificările de confidenţialitate şi fac lucruri care nu au legătură cu fotbalul: “Una dintre aplicaţii colectează date despre dacă şi cu ce număr se efectuează un apel telefonic, iar cealaltă aplicaţie împiedică în mod activ dispozitivul pe care este instalată să intre în modul de repaus. De asemenea, este evident că datele folosite de aplicaţii nu rămân doar local, pe dispozitiv, ci sunt şi transmise către un server central”, au declarat autorităţile germane. Ele au recomandat celor care au neapărat nevoie de aceste declaraţii să le descarce pe un alt telefon, gol.

 

Agenţiile norvegiene şi franceze au emis de asemenea sfaturi similare. Autoritatea de reglementare norvegiană a explicat că “există o posibilitate reală ca vizitatorii de la Cupa Mondială, şi în special cei din grupurile vulnerabile, să fie monitorizaţi de autorităţile din Qatar”, se arată în comunicat.

 

Agenţia franceză de protecţie a datelor cu caracter personal a spus că fanii ar trebui să aibă “o atenţie deosebită” cu fotografiile şi videoclipurile şi recomandă călătorilor să instaleze aplicaţiile chiar înainte de plecare şi să le şteargă imediat ce se întorc în Franţa. „În Franţa, datorită regulamentului general privind protecţia datelor, toate aplicaţiile trebuie să garanteze drepturile fundamentale ale persoanelor şi protecţia datelor acestora. Nu este cazul în Qatar”, a scris pe Twitter Jean-Noël Barrot, ministrul adjunct de profil.

 

Aproape 1,5 milioane de vizitatori sunt aşteptaţi în Qatar pentru Cupa Mondială, care se desfăşoară între 20 noiembrie şi 18 decembrie. Vizitatorilor străini li se cere să-şi instaleze aplicaţia oficială Hayya, pentru Cupa Mondială, iar cei care au nevoie de asistenţă medicală vor trebui să-şi instaleze pe telefoane aplicaţia de urmărire a infecţiilor, Ehteraz.

 

Ambele aplicaţii au fost etichetate ca “spyware” de către experţi, deoarece oferă autorităţilor din Qatar acces larg la datele oamenilor, precum şi puterea de a citi, şterge sau modifica conţinut şi chiar de a efectua apeluri directe.

 

Nici guvernul din Qatar, nici Google sau Apple, ale căror magazine online găzduiesc aplicaţiile, nu au comentat aceste avertismente.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro