Jurnaliştii BBC de la secţiunea de cultură şi-au invitat cititorii să nominalizeze care sunt cele mai frumoase teatre din lume.

Potrivit BBC, alături de alte şase teatre, precum Bristol Hippodrome din Bristol (Marea Britanie), Olimpico din Vicenza (Italia), Palais Gariner din Paris (Franţa), War Memorial Opera House din San Francisco (SUA) sau Teatro La Fenice din Veneţia (Italia), a fost nominalizat şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Potrivit BBC, clădirea a fost propusă de un utilizator român, Bogdan Bucătaru.

Teatrul Naţional, inclus în topul – „Seven theatres that take your breath away”, realizat pe baza popularităţii printre cititorii BBC, este cea mai vechi lăcaş de profil din România şi este înscris pe lista monumentelor istorice.

Clădirea a fost proiectată în 1894 de arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer, care au mai realizat construcţii asemănătoare în Viena, Praga sau Zurich. A fost inaugurat în 1896, împreună cu uzina electrică a acestuia, care a marcat şi începutul iluminatului electric în Capitala Moldovei.

Teatrul Naţional adăposeşte adevărate monumente de artă. Potrivit Ştirile TVR, Cortina a fost pictată în 1896 de meşterul vienez M. Lenz şi terminată de unul din discipoli. Aceasta prezintă în centru o alegorie a vieţii, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române.

De asemenea, Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanş scena de restul sălii, iar Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe şi îngeri şi încadrat în stucatura rococo. Candelabrul din cristal de Veneţia are 109 becuri.