Prinţul Harry şi veterani de război din Marea Britanie, Canada şi Statele Unite au atins astăzi Polul Sud. Nepotul reginei Marii Britanii şi colegii lui au parcurs în două săptămâni aproape 320 de kilometri printre gheţuri şi la temperaturi care au coborât cu mult sub minus 10 grade Celsius.

Expediţia în scop caritabil a fost mult timp sub semnul întrebării, tocmai din cauza condiţiilor extrem de grele de la Pol.

Aventura nepotului Reginei Elisabeta a doua şi a veteranilor de război a început la 1 decembrie şi nu a fost lipsită de peripeţii. După decalarea plecării din cauza furtunilor de zăpadă, expediţia a fost în câteva rânduri la un pas de suspendare din motive de siguranţă.

De altfel, în urmă cu câteva zile, organizatorii cursei au anunţat că aceasta se opreşte din cauza condiţiilor grele din teren. Ulterior au revenit asupra deciziei. Chiar prinţul Harry a recunoscut că drumul spre Polul Sud le-a testat limitele de rezistenţă.

„Toată lumea se simte puţin obosită, dar trebuie să păstrăm ritmul să reuşim să ajungem la linia de sosire”, mărturisea acesta.

Iniţial, expediţia trebuia să fie o întrecere între echipe formate din veterani de război din Marea Britanie, Canada şi Statele Unite. Organizatorii au decis însă ca participanţii să continue călătoria la Polul Sud ca un singur grup.

Nu a fost prima experienţă de acest fel a prinţului Harry. Acum doi ai ani el a însoţit, timp de patru zile, o expediţie similară la Polul Nord. Nu a ajuns la capăt pentru că a fost nevoit să se întoarcă la Londra, unde avea loc nunta fratelui său, prinţul William.a