Cortegiul care poartă trupul neînsufleţit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns, duminică seară, în capitala Scoţiei, Edinburgh. Este ultima călătorie din această lume a suveranei care a trăit 96 de ani, din care 70 pe tronul Marii Britanii.

 

Zeci de mii de scoţieni s-au recules în tăcere, au aplaudat ori au aruncat flori în calea maşinii. Sicriul este învelit în steagul regal, iar deasupra stă o coroană din florile preferate ale reginei: brumărele, dalii sau limonium, toate albe. Sicriul cu trupul neînsufletit va fi transferat cu avionul, marţi, la Londra.

 

Sicriul Reginei a fost depus în Palatul Holyrood

După ce a străbătut lent capitala Scoţiei, sicriul Reginei a fost depus în Palatul Holyrood. Urmează să fie mutat în Catedrala St Giles, iar timp de 24 de ore, scoţienii se pot reculege în faţa catafalcului.

 

Duminică dimineaţă, sicriul din stejar, învelit în steagul regal şi având deasupra o coroană de flori albe, a fost aşezat în dric de şase paznici de vânătoare de la Balmoral. Elisabeta a II-a şi-a început ultima călătorie: a părăsit castelul unde s-a stins, joi, la vârsta de 96 de ani.

 

Cortegiul a străbătut peisajele superbe ale Scoţiei, atât de dragi reginei. Unul dintre copiii săi, prinţesa Ann, o însoţeşte pe acest drum. Mii de scoţieni i-au ieşit în întâmpinare, au salutat şi aplaudat. În Aberdeen şi Dundee, mulţimile au fost impresionante.

 

Armistiţiul dintre prinţii William şi Harry şi soţiile lor, Kate şi Meghan, ocupă primele pagini ale publicaţiilor britanice. „Reuniţi pentru bunica” sau „William îi oferă o ramură de măslin lui Harry şi lui Meghan, după moartea Reginei” sunt două dintre titluri.

 

Fiii Regelui Charles şi soţiile lor, văzuţi pentru prima dată după mult timp

Aflaţi în relaţii tensionate, este pentru prima dată când fiii Regelui Charles al III-lea şi soţiile lor au fost văzuţi împreună după aprilie 2021, când s-au reunit la înmormântarea prinţului Philip. Vara aceasta, în iunie, când a fost sărbătorit Jubileul de Platina al Reginei, cele două cupluri au stat la distanţă.

 

În acelaşi timp, în Scoţia, fiica reginei, Anne, fiii Edward şi Andrew şi mai mulţi nepoţi, s-au emoţionat când au citit mesajele lăsate de scoţieni în faţa castelului.

 

Pe de altă parte, prinţul William, acum primul în ordinea succesiunii la tron, i-a adus un omagiu răscolitor bunicii lui, într-o declaraţie publicată de Palatul Kensington.

 

„Am pierdut o bunică. Deşi plâng pierderea ei, mă simt totodată incredibil de recunoscător. Am beneficiat de înţelepciunea şi sprijinul Reginei până la 40 de ani. Soţia mea s-a bucurat timp de 20 de ani de îndrumarea ei. Cei trei copii ai mei au avut ocazia să petreacă vacanţe cu ea şi să-şi facă amintiri de neuitat. Bunica mea spunea că durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire. Îi voi onora memoria susţinându-l pe tatăl meu, Regele, în orice mod posibil”, sunt doar câteva dintre frazele tulburătoare ale mesajului.

 

Mii de oameni s-au adunat la Londra pentru a-l întâmpina pe Regele Charles

La Londra, mii de oameni s-au adunat, duminică, în jurul reşedinţei regale pentru a-l întâmpina pe Regele Charles al III-lea. Şef de stat pentru 14 ţări în afară de Marea Britanie, el a primit, duminică, la Palatul Buckingham, mai mulţi reprezentanţi ai Commonwealth-ului, format din 56 de state, în cea mai mare parte foste colonii britanice.

 

În tot acest timp, valuri de oameni au continuat să vină la porţile palatului, chiar dacă autorităţile nu le mai permit să lase flori şi mesaje la gardul reşedinţei regale.

 

Copil: „Am decis să vin astăzi aici pentru că mă simt foarte mândru că trăiesc în această ţară, deoarece avem o regină cu inimă bună, care este bine cunoscută în lumea întreagă. Simt că nu va fi uitată niciodată şi moştenirea ei va fi dusă mai departe”.

 

Femeie: „Chiar şi oamenii care ştiu că nu sunt susţinători ai Familiei Regale le este foarte greu şi sunt emoţionaţi. Chiar dacă ştiam că Regina urma să moară la un moment dat, este totuşi un şoc imens. Aşa că este plăcut să-l văd pe Rege astăzi şi, evident, vor avea loc multe schimbări. Este o perioadă interesantă”.

 

De fapt, se anunţă o nouă eră, spune unul dintre scriitorii Casei Regale, cel care a scris şi biografei prinţesei Diana.

 

Andrew Morton, scriitor: „Cred că Prinţul Charles vine cu propriile idei. Va fi o monarhie mai caldă, mai tolerantă. L-am văzut plimbându-se printre oameni zilele trecute, iar oamenii din public l-au pupat. Nu am văzut asta niciodată în cazul reginei. Aşa că, vremuri noi, obiceiuri noi”.

 

Luni, Regele Charles va face o vizită la Westminster Hall, unde ambele Camere ale Parlamentului se vor reuni pentru a-şi exprima condoleanţele, iar apoi, însoţit de Camilla, regele va călători cu avionul spre Edinburgh.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro