După nouă zile de la începerea războiului, forţele ucrainene continuă să apere zonele importante din punct de vedere strategic, însă pare că ruşii şi-au schimbat strategia. Încercuiesc oraşele şi le bombardează pentru a le cuceri.

Forţele ruse şi-au continuat ieri efortul de a încercui Kievul. Trupele ruse s-au deplasat mai rapid dinspre est şi au ajuns la periferia capitalei ucrainene, însă viteza înaintării este de aşteptat să încetinească, pe măsură ce acestea trec de terenul plat şi mai puţin populat şi intră în suburbiile mai aglomerate şi cu mult mai multe construcţii. ISW apreciază că este posibil ca armata rusă să încercuiască şi să atace capitala de pe malul de est al Nipru în următoarele 24-48 de ore.

Bombardamentele au continuat şi ieri asupra regiunii Kiev. Şapte persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, după ce un atac aerian rusesc a ţintit o zonă rezidenţială periurbană din regiunea capitalei. Sirenele de avertizare au fost auzite şi ieri, după ce mai multe explozii au avut loc la un interval scurt de timp în capitală. 

Potrivit Pentagonului, armata ucraineană a încetinit sau chiar a blocat marele convoi de vehicule militare ale Rusiei care se îndrepta spre Kiev, dinspre NV. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că “Avem raportări că un pod a fost aruncat în aer. Avem indicii că ucrainenii au lovit şi vehicule aflate în acel convoi”.

Frontul de Sud

Forţele ruse au atacat şi au capturat pentru scurt timp aeroportul Kulbakyne de la marginea de est a oraşului Nicolaev, însă armata ucraineană a revenit şi a reuşit să împingă forţele inamice din zonă. Trupele ruse se adună în zona dintre Nicolaev şi Herson şi cel mai probabil vor ataca Nicolaev, care pare a fi următorul punct important de rezistenţă ucraineană (după căderea Hersonului) ce va trebui depăşit de ruşi în drumul spre Odesa şi securizarea integrală a litoralului Mării Negre.

Totodată, ruşii au cucerit centrala nucleară de la Zaporojie. Autorităţile ucrainene au publicat un videoclip din interiorul camerei de control a centralei nucleare Zaporojie, care a fost preluată de forţele ruse joi seară, în care angajaţii solicitau militarilor să nu mai tragă arme de foc în interiorul centralei.

Frontul de Est

Forţele ruse au continuat să bombardeze Harkovul. Armata ucraineană a lansat un contraatac la est de oraş, însă nu este clar pentru moment rezultatul operaţiunii. 34 de civili au fost ucişi în urma atacurilor ruseşti asupra regiunii Harkov, în ultimele 24 de ore, potrivit serviciilor de urgenţă ucrainene. Primarul din Harkov a acuzat armata rusă că ”încearcă în mod intenţionat să elimine poporul ucrainean”, deoarece vizează spaţiile civile.

Regiunea Donbas

Trupele ruse au continuat să bombardeze oraşul Mariopol pentru a-l forţa să capituleze, însă serviciile britanice de informaţii precizează că ucrainenii deţin controlul, încă, asupra oraşului. Autorităţile afirmă că oraşul este înconjurat de ruşi şi “are nevoie disperată de ajutor militar şi umanitar”. Trupele ruse au capturat Volnovaha şi au înaintat spre Rozivka. Dacă forţele ruse vor captura Rozivka, va fi foarte greu pentru Ucraina să rupă asediul lui Mariupol.