Chinezii se pregătesc să lase în urmă Anul Câinelui. Anul Nou chinezesc începe marti şi se află sub semnul Porcului de Pământ, simbol al bunăstării.

Sărbătoarea va începe de azi cu o cină în familie în al cărei meniu este musai să intre peştele şi găluştile. Adulţii le oferă copiilor pacheţele roşii, care conţin bani, ca sa le poarte noroc.

Ca să le meargă bine în noul an, marti, oamenii nu trebuie să spele rufe sau să se spele pe cap, dar şi să evite copiii care plâng.

Tobele, dansul dragonului şi mersul pe picioroange sunt nelipsite, prin tradiţie, de la târgurile de Anul Nou, organizate pe tot cuprinsul Chinei.

2019, Anul Porcului de Pământ, este considerat de astrologii chinezi o perioadă de bun augur pentru investiţii şi îmbogăţire. De asemenea, noul an va fi unul al bucuriei, al virilităţii şi al iubirii pentru toate semnele zodiacului, pentru că porcul atrage succesul în toate aspectele vieţii.

Yang Xiu, antropolog: “Porcul este un animal foarte important din şeptel. Pe lângă faptul că-l mâncăm, porcul are şi o simbolistică bogată. În folclor, imaginea lui durdulie, rotunjimile lui sunt asociate cu bogaţia şi abundenţa.”

De sărbatori, chinezii obişnuiesc să ofere în dar bijuterii inspirate de zodia anului care începe. Anul trecut, doar acest magazin a avut vânzări de 30 de milioane de dolari în săptămâna dinaintea anului nou.

Faptul că porcul este în centrul atenţiei s-a răsfrânt şi asupra purceluşei Peppa, care se bucură în China de o popularitate uriaşă. Eroina desenului animat britanic fusese interzisă anul trecut în China, fiind considerată prea “răzvrătită”. După o scurtă perioadă de dizgraţie, Peppa a fost însă “reabilitată”.

Anul Nou e cea mai importantă sărbătoare din calendarul chinezesc şi pune accentul pe familie. Aşadar, ca de obicei, în ultima săptămână, oamenii au pornit spre localităţile de baştină cu trenuri, avioane ori maşini.

Potrivit presei chineze, peste 410 milioane de chinezi au fost prinşi în marea migraţie de Anul Nou.