Noua „prima doamnă“ a Cataloniei este o jurnalistă de origine română care pledează pentru separarea acestei regiuni autonome de Spania, un proces care a primit un nou impuls pe fondul blocajului politic de la Madrid.

Jurnalista de origine română, Marcela Topor, este noua „prima doamnă“ a Cataloniei. Ea este căsătorită cu liderul separatist Carles Puigdemont, care a fost ales şef al Executivului Cataloniei.

Marcela Topor este jurnalistă la publicaţia „Catalonia Today“. Ea conduce un program prin care realizează interviuri online, în limba engleză, cu străini stabiliţi în Catalonia. Marcela îşi susţine soţul în activitatea sa politică.

Către sfârşitul anului trecut, jurnalista originară din România a publicat un editorial în care a prezentat „victoria blocului pro-independenţă în Parlamentul catalan“ drept unul dintre momentele-cheie ale anului. De asemenea, ea a sărbătorit „rezoluţia de suveranitate pentru lansarea procesului de creare a unui stat catalan“, iniţiată în ciuda opoziţiei vehemente a guvernului de la Madrid, informează publicaţia Lavanguardia.

Marcela Topor a fost prezentă la inaugurarea în funcţie a soţului ei, ocupând un loc în galeria oficială a Parlamentului catalan.