Începând de la 1 ianuarie, ţinerea câinilor în lanţ este INTERZISĂ. Cei care vor ţine câinii în lanţ vor fi amendaţi. 

Se întâmplă în Ungaria. Avocatul expert în protecţia animalelor, Robert Czerny, a explicat că dacă un câine se sperie de petarde şi fuge, proprietarul nu poate pasa responsabilitatea altor persoane. Un decret guvernamental prevede în astfel de situaţii că, pentru a evita evadarea câinelui, proprietarul îl poate închide sau tranchiliza. Dacă un proprietar îşi va ţine câinele în lanţ, sub orice fel de explicaţie, va fi amendat cu aproximativ 2.000 de lei (150.000 de forinţi). Proprietarul va fi amendat şi dacă nu evită evadarea câinelor cu o amendă cuprinsă între 1.300 şi 1.500 de lei (90.000-100.000 de forinţi), potrivit dailynewshungary.com

Preşedintele FPAM, Marius Marinescu, a declarat, pentru dcnews.ro, că în România este interzisă ţinerea câinilor în lanţ din 2008, prin legea care-i poartă numele. 

"Legea 9 din 2008 (legea Marinescu) sancţionează relele tratamente şi cruzimile faţă de animale cu închisoare până la 3 ani. Legea trebuie aplicată de Poliţia naţională împreună cu ANSVSA. Rău tratament înseamnă neasigurarea hranei pentru animale, neasigurarea asistenţei medicale şi neasigurarea libertăţii de mişcare. Cruzimea înseamnă agresiune, traume psihice şi fizice", a explicat Marius Marinescu. Fostul senator a precizat că la noi, în mediul rural, mentalitatea este învechită, un animal dacă nu dă lapte, brânză, ouă şi carne, este dispreţuit: calul este biciut, câinele este ţinut în lanţ. Marius Marinescu a mai opinat că dacă autorităţile ar aplica legea, de frică, oamenii nu ar mai face aceste lucruri.