Un iaht în valoare de 600 de milioane de dolari, aparţinându-i oligarhului rus Alişer Usmanov a fost confiscat de autorităţile germane în portul Hamburg.

 

Miliardarul rus Alişer Usmanov a fost sancţionat luni de Uniunea Europeană.

 

Iahtul Dilbar se afla, de la sfârşitul lunii octombrie, în şantierul companiei germane de construcţii navale Blohm+Voss din Hamburg pentru lucrări de modernizare. Iahtul Dilbar are o lungime de 156 de metri, fiind evaluat la aproape 600 de milioane de dolari.

 

Alişer Usmanov a cumpărat vasul de lux în 2016, cu 600 de milioane de dolari, de la constructorul german Lurssen, care l-a construit în mai mult de 52 de luni. Dilbar este cel mai mare iaht cu motor din lume, după tonaj brut, şi are un echipaj de 96 de oameni. Iahtul de 15.917 tone are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un vas, două locuri amenajate pentru aterizarea elicopterelor, o saună, un salon de înfrumuseţare şi o sală de sport. Poate găzdui până la 24 de persoane în 12 apartamente.

 

Iahtul face parte din averea estimată la miliarde de dolari a lui Usmanov. Oligarhul rus are acţiuni la gigantul de minereu de fier şi oţel Metalloinvest şi la firma de electronice de larg consum Xiaomi, dar şi participaţii mai mici în telecomunicaţii, minerit şi media. Alisher Usmanov deţine şi active imobiliare extinse în Occident.

 

El deţine două proprietăţi din Marea Britanie, Beechwood House din Londra şi Sutton Place din Surrey, care sunt evaluate la suma totală de 280 de milioane de dolari. De asemenea el este proprietarul unor case de lux în oraşele Munchen din Germania, Lausanne din Elveţia.

 

Usmanov nu este singurul miliardar rus cu un mega-iaht. Marţi, Usmanov a comentat despre sancţiunile UE impuse lui, într-o declaraţie adresată Federaţiei Internaţionale de Scrimă, unde a anunţat că se va retrage din funcţia de preşedinte al organizaţiei. „Cred că o astfel de decizie este nedreaptă, iar motivele folosite pentru a justifica sancţiunile sunt un set de acuzaţii false şi defăimătoare care îmi afectează onoarea, demnitatea şi reputaţia în afaceri”, a scris el. „Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea şi reputaţia”, a mai declarat oligarhul rus.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro