În patrimoniul Muzeului Ceasului din Ploieşti se află o piesă extrem de valoroasă ce a aparţinut unui om politic de mare anvergură. Este vorba de un ceas de mână ce a aparţinut lui Nicolae Titulescu, cunoscutul diplomat , jurist şi fost preşedinte al Ligii Naţiunilor.
Ceasul, un model elveţian de prestigiu, patent Le Coultre, şi nu se cunoaşte o dată clară a construcţiei, dar pe spate are o inscripţie „10 decembrie 1934“ şi semnătura lui Titulescu. Piesa, model „Reverso“, este deosebită, fiind concepută pentru jucătorii de polo pe iarbă şi a început să fie fabricat din 1931, însă în ediţie limitată. Ceasul are un capac care se pliază şi a avut mare succes în perioada interbelică, dovadă că în 2006 a fost reluată fabricarea modelului.
Ceasul a fost dăruit de Titulescu lui Toma Ionescu, un colaborator apropiat şi secretar. În anul 1967 ceasul a fost achiziţionat de muzeu de la Maria Ionescu, soţia lui Toma Ionescu.
Este un fapt cunoscut că marele diplomat şi ministru român avea o slăbiciune pentru ceasurile de colecţie dar avea şi pentru colaboratorii apropiaţi cărora le-a dăruit astfel de exemplare valoroase.
În amintirile academicianului George Oprescu, istoric de artă se arată că Titulescu făcuse o listă a persoanelor cin cercul să intim şi „comandase la cel mai mare ceasornicar din Geneva câteva ceasuri de aur, cu lanţ, aşa cum era moda în timpul tinereţii lui, executat din aur alb şi din aur galben, ceasornice pe care le-a distribuit celor de pe listă şi din care am avut plăcerea să primesc unul… Herriot, preşedintele Consiliului de Miniştri francez, care se considera printre intimii lui Titulescu, dar care fusese uitat , i-a făcut un scandal amical că nu l-a cuprins printre primitorii ceasornicelor, ceea ce Titulescu a corectat, comandând un ceasornic suplimentar pentru Herriot“. În perioada amintită, Eduard Herriot a fost prim-ministru al Franţei din iunie până în decembrie 1932. Se pare că ceasurile dăruite în povestirea lui George Oprescu sunt aparţin mărcii Patek Philippe (fomdată în 1851), o firmă elveţiană renumită în fabricarea de ceasornice.
Titulescu a fost în trei rânduri ministru de externe al României –perioada cuprinsă între anii 1927-1936 – şi a fost ales în două rânduri preşedinte al Ligii Naţiunilor, organizaţie internaţională precursoare a ONU. În această calitate a militat contra revizionismului din Europa, pentru păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturi de bună vecinătate între statele mari şi mici, pentru respectarea suveranităţii şi egalităţii tuturor statelor în relaţiile internaţionale, pentru securitate colectivă şi prevenirea agresiunii de orice fel.
Material realizat cu ajutorul muzeografului Elisabeta Savu, şeful Secţiei „Muzeul Ceasului“.