Germania va deveni vineri prima ţară europeană care admite ca bebeluşii născuţi fără o identitate sexuală clară, ca băiat sau fată, să fie înregistraţi fără o specificare a genului.

Părinţii vor putea să lase necompletată rubrica referitoare la identitatea sexuală a copilului în certificatul de naştere, iar formula „sex nedeterminat“ urmează să îşi facă apariţia în registrele stării civile, conform Agerpres.

Măsura este menită să atenueze presiunea exercitată asupra părinţilor, puşi în situaţia de a decide de urgenţă intervenţii chirurgicale controversate, pentru a atribui un sex nou-născutului, atunci când acesta prezintă o ambiguitate sexuală constitutivă. Paşapoartele germane în care se aplică „M“ pentru masculin sau „F“ pentru feminin vor conţine în curând şi „X“ în rubrica rezervată determinării sexuale a individului.

Legislativul german va trebui să clarifice care vor fi consecinţele acestei schimbări în materie de căsătorie şi uniune civilă. În Germania, căsătoria poate fi doar între un bărbat şi o femeie, în timp ce contractul de uniune civilă este destinat exclusiv persoanelor de acelaşi sex.

Noua lege survine pe fondul unui raport, elaborat de un comitet de etică în care se sublinia că persoanele care se confruntă cu „diferenţe în dezvoltarea sexual“ suferă din cauza „ignoranţei sociale generalizate“. Numărul de cazuri de intersexuali este de unu la 2.000 de naşteri, dar cifra ar putea fi mai mare, din cauza dificultăţilor de definire a intersexualităţii, atât în plan fizic, cât şi hormonal.