Agenţia americană pentru medicamente, FDA, a aprobat, marţi, comercializarea pastilelor de Flibanserin, un prim medicamente de tip „Viagra”, destinat femeilor care suferă de o lipsă a dorinţei sexuale.

Medicamentul, produs de grupul Sprout Pharmaceuticals, fusese respins de două ori de la avizare de către FDA, în 2010 şi 2013, dar în cele din urmă agenţia americană a urmat recomandările făcute în iunie de un comitet consultativ de experţi care pledase în favoarea punerii în vânzare a medicamentului.

Autorizarea vânzării de Flibanserin le oferă o opţiune de tratament femeilor care suferă de o dorinţă sexuală atenuată, a declarat într-un comunicat dr. Janet Woodcock, directoarea Centrului FDA pentru evaluare şi cercetare asupra medicamentelor.

Însă, pentru că Flibanserinul, al cărui nume de comercializare este Addyi, poate avea efecte negative potenţial grave, mai ales când este luat în combinaţie cu alcoolul, pastilele nu pot fi obţinute decât pe reţetă.

„Pacienţii şi medicii trebuie să fie pe deplin conştienţi de riscurile acestui medicament”, avertizează oficialul FDA.

Astfel, Addyi poate provoca o scăderi semnificative ale tensiunii arteriale şi sincope. Aceste riscuri sunt mai mari şi mai severe când pacienţii consumă alcool sau iau în acelaşi timp şi alte tipuri de medicamente.

FDA precizează că această disfuncţie sexuală caracterizată prin lipsa dorinţei sexuale şi care provoacă angoasă sau dificultăţi în viaţa de cuplu nu este rezultatul unor probleme medicale sau psihiatrice deosebite şi nici nu reprezintă efectul secundar legat de administrarea anumitor medicamente. Sindromul se poate dezvolta la femei care nu aveau în prealabil probleme cu libidoul şi se poate manifesta indiferent de tipul de activitate sexuală sau de situaţia cu partenerul, adaugă FDA.

Digi 24