Jurnaliştii unuia dintre cele mai importante ziare ruse, „Novaya Gazeta“, cer iertare, pe prima pagină, locuitorilor Olandei care i-au pierdut pe cei dragi în tragedia aviatică din estul Ucrainei, în care 193 de olandezi au fost ucişi.

Ediţia de vineri a publicaţiei ruse titra, în olandeză, pe prima pagină, „Vergeef ons, Nederlands“ (Iartă-ne, Olanda – trad.), deasupra unei imagini sfâşietoare a liniei de maşini funerare care transportau sicriele victimelor zborului MH17.
 
Fotografia a fost făcută după ce primele cadavre au fost recuperate şi transportate la o cazarmă militară din Olanda pentru a putea fi identificate, după o ceremonie solemnă ce a avut loc la aeroportul Eindhoven. 
 
Publicaţia „Novaya Gazeta“ a fost fondată de către Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice, care a folosit banii primiţi în 1990, când a fost laureat al Premiului Nobel, penru a contribui la finanţarea ziarului, apărut în 1993, scrie „The Independent“. Ziarul este, de asemenea, deţinut de oligarhul rus Alexander Lebedev, al cărui fiu, Evgeny, conduce publicaţia britanică „The Independent“.
 
„Novaya Gazeta“ este un ziar liberal foarte apreciat pentru investigaţiile sale, dar şi pentru poziţia fermă anti-Putin. Din 2001, publicaţia a pierdut patru jurnalişti, inclusiv Anna Politkovskaya, un critic virulent al guvernului şi un susţinător vehement al drepturilor omului. Aceasta a fost împuşcată mortal în 2006. Novaya Gazeta este una dintre ultimele publicaţii ruse care refuză să se ralieze directivelor Kremlinului, într-o vreme în care presiunea regimului Putin îşi spune cuvântul asupra independenţei presei din Rusia.