Deşi, poate, avem tendinţa să băgăm cam totul în frigider, nu toate alimentele trebuie ţinute rece pentru că temperatura scăzută poate modifica gustul, textura şi consistenţa unor produse, care se vor strica foarte repede. Există aproape 40 de alimente care ar trebui ţinute, mai degrabă, într-o cameră cu o temperatură medie.

 

Şi multe dintre ele sunt fructe şi legume… De exemplu, bananele, cartofii, fructele de pădure sau castraveţii se strică repede, dacă au legătură cu frigul. La fel şi alimente precum uleiul sau mierea, care pot rezista şi câteva luni mai mult dacă nu sunt ţinute în frigider.

 

38 de alimente care nu se ţin în frigider

 

1. Nucile: temperaturile medii pot conserva foarte bine uleiurile care există în nuci, iar dacă le vei ţine în frigider, gustul acestora se schimbă şi îşi pierd savoarea. Aşadar, le poţi depozita fără problrmr în cămară, dar să fie puse într-un recipient care este închis etanş.

2. Mierea: ţinerea în frigider a mierii duce la cristalizarea şi solidificarea sa.

 

3. Uleiul de măsline este afectat de frigul excesiv, care îl face vâscos, dens şi tulbure. Astfel, pentru a evita deteriorarea sa, este bine să pui uleiul de măsline în cămară sau pe blatul din bucătărie.

 

4. Pâinea nu trebuie nici ea ţinută în frigider, pentru că va avea şi un gust rânced şi se întăreşte. Pâinea se păstrează la temperatura camerei, într-o cutie sau înfăşurată într-o pânză.

 

5. Cafeaua preia mirosurile de la alimentele din jur, iar în frigider absoarbe şi umezeala. Mai mult, după câteva zile în frigider, cafeaua îşi pierde aroma în totalitate. Cafeaua trebuie ţinută într-un recipient etanş şi ferită de lumina soarelui.

 

6. Sosurile pentru salate îşi pierd gustul dacă dau de frig, pentru că cele mai multe dintre ele sunt preparate cu ulei sau oţet. Un dulap este locul ideal pentru ele, până în momentul consumului.

 

7. Sosurile iuţi îşi pierd din intensitate dacă sunt păstrate în frigider. De aceea, orice sos cu ardei iute este mai intens dacă este pus la temperatura camerei.

 

8. Siropurile se păstrează foarte bine în orice colţ al bucătăriei. Ţinute la temperaturi scăzute, siropurile se îngroaşă şi sunt foarte greu de consumat.

 

9. Fructele uscate devin tari dacă stau la frig, ceea ce ulterior le face imposibil de mâncat. Mi mult, în frigider este umezeală, ceea ce le poate crea o peliculă vâscoasă. Fructele ţinute în cămară pot ţine şi şase luni.

 

10. Ciocolata rece face o peliculă albă fină la suprafaţă. Nu este stricată, dar a ieşit o parte din grăsime, din cauza temperaturii scăzute din frigider. Totodată, ciocolata preia o parte din mirosurile din frigider şi asta îi alterează gustul. Ca să fie bună, trebuie ţinută într-un recipient etanş, într-un loc întunecat şi uscat.

 

11. Produsele de patiserie se umezesc foarte repede dacă stau în frigider. Pentru a rămâne proaspete mai mult timp, pune toate produsele de patiserie într-o pungă de hârtie şi departe de lumina soarelui.

 

12. Untul de arahide conţine foarte mult ulei, iar la temperaturi joase se separă de produs. De asemenea, untul de arahide rece este greu de digerat şi de amestecat. La o temperatură de 15 grade Celsius, untul de arahide poate rezista şi şase luni.

 

13. Murăturile din comerţ nu trebuie ţinute în frigider, deoarece conservaţii utilizaţi la prepararea lor ţin bacteriile la distanţă. Dacă borcanul este închis ermetic, poate sta cel puţin şase luni într-o cămară. În schimb, murăturile de casă pot sta în frigider  dacă borcanul nu este bine închis.

 

14. Condimentele uscate sunt cele mai expuse la frig. Umezeala din frigider nu va face altceva decât să le schimbe aroma.

 

15. Ketchup-ul n-are nevoie de frigider. Conţine o cantitate suficientă de sare, conservaţi şi zahăr cât să-l ţină bun de consumat pentru mai mult de de trei luni.

 

16. Gemul se aseamănă cu murăturile, în ceea ce priveşte conservanţii. Borcanele cu gemuri şi dulceţuri sunt sterilizate şi ţinute în cămară, astfel că pot fi consumate chiar şi după un an sau doi. Dar după deschiderea borcanului, e musai de ţinut la frigider pentru a nu fermenta.

 

17. Untul nu poate fi ţinut la temperatura camerei prea mult, pentru că se topeşte şi mucegăieşte, dar în cazul în care nu există un sistem de răcire în preajmă, atunci poate fi depozitat într-un loc mai întunecat, dar nu mai mult de o zi sau două.

 

18. Ouăle pare obligatoriu de păstrat în frigider, doar că acestea sunt protejate de bacterii datorită cojilor şi pot fi lăsate într-o cameră umbrită, chiar şi 3 – 4 zile.

 

19. Busuiocul este o plantă căreia îi place căldura, iar frigul îl ofileţte în doar câteva ore. Cel mai bine, busuiocul trebuie pus într-un pahar cu apă şi aşezat într-un colţ al camerei unde nu ajung razele soarelui, pentru a rămâne verde şi ca să-şi păstreze aroma.

 

20. Şampania nu trebuie pusă în frigider dacă nu este cosumată în cel mult 4 – 5 zile, pentru că îi scade aciditatea, dopul de plută se usucă, iar băutura oxidează şi îşi pierde din aromă.

 

Zece fructe care nu trebuie ţinute în frigider

Fructele sunt o resursă esenţială de vitamine, minerale şi antioxidanţi, de aceea nu trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică. Doar că unele îşi pierd gustul şi nutrienţii dacă sunt ţinute în frigider. Printre acestea, se numără:

 

21. Dovleacul plăcintar trebuie ţinut în cămară, nu la rece. Dovleacul se strică mult mai repede, dacă este depozitat la temperaturi scăzute.

 

22. Mango trebuie şinut la rece, doar dacă este copt. Un fruct crud rămâne în acelaşi stadiu, dacă este ţinut în frigider.

 

23. Avocado, la fel ca şi la mango, poate fi ţinut la rece doar dacă este tăiat sau copt. În schimb, un avocado necopt poate fi lăsat afară, pe masă, timp de 4 – 5 zile după care poate fi consumat fără probleme.

 

24. Pepenele poate fi lăsat oriunde, mai ales în bucătărie, dar este obligatoriu să fie băgat la rece după ce este tăiat.

 

25. Bananele rezistă de minune la temperaturi între 15 – 20℃, chiar şi pentru mai mult de 5 – 6 zile. În schimb, la rece  se înnegresc imediat.

 

26. Piersicile trebuie consumate coapte. Pot fi aşezate într-un bol şi lăsate pe masa din bucătărie. Piersicile crude, băgate în frigider, se strică mai repede şi, evident, procesul de coacere se opreşte.

 

27. Citricele reci sunt lipsite de aromă şi textură. Fie că sunt lămâi, portocale sau grapefruit, acestea au nevoie de căldură, aşa că pot fi ţinute chiar şi în bătaia soarelui.

 

28. Ananasul este un fruct exotic căruia îi prieşte căldura, iar în contact cu frigul se usucă şi îşi pierde din savoare.

 

29. Fructele de pădure trebuie cumpărate cu cel mult 4 – 5 zile înainte de a fi consumate, fiind indicat să fie ţinute în cămară, nu în frigider. Dacă stau prea mult la rece, atunci îşi pierd o parte din gust şi din textura crocantă.

 

30. Merele oxidează şi se usucă, dacă sunt lăsate în frigider pentru mai mult de două săptămâni. Se recomandă păstrarea lor într-un loc al casei unde temperatura nu scade sub 15 grade Celsius.

 

Cele mai consumate legume, care trebuie ţinute departe de frig

Este cunosctu faptul că legumele ne apără de divrse boli, aşa cum fructele ne oferă vitamine şi minerale, dar multe legume putrezesc şi devin apoase dacă sunt lăsate în frigider.

 

31. Usturoiul, dacă este depozitat la temperatura camerei, poate rezista chiar şi 2-3 luni. Altfel mucegăieşte. Iar unele căpăţâni de usturoi ţinute în frigider fac muguri, din cauza umezelii.

 

32. Ceapa este bogată în amidon şi devine apoasă, înmugureşte şi mucegăieşte dacă este lăsată în frigider. Dacă totuşi ai folosit doar o jumătate dintr-o ceapă, poţi lăsa restul în frigider într-un recipient închis ermetic, dar nu mai mult de două zile.

 

33. Cartofii normali/dulci conţin mult amidon, care se transformă în zahăr dacă ajung la temperaturi scăzute. Este de preferat să ţineţi cartofii într-un sac de pânză, departe de lumina soarelui.

 

34. Vinetele sunt foarte sensibile la rece, iar în mai puţin de 2 – 3 zile acestease strică. Dar nici căldura nu le ajută foarte mult, aşa că – cel mai bine – le prieşte o cameră întunecată unde temperatura este între 15 – 20 grade Celsius

 

35. Roşiile au o membrană care se deteriorează în frigider, de aceea se înmoaie repede şi nici nu mai au gust.

 

36. Fasolea verde proaspătă oxidează şi îşi pierde toate substanţele nutritive, odată băgată în frigider. În schimb, poate fi folosită tot anul dacă este opărită, iar apoi băgată la congelator. Îngheţarea va încetini procesul de oxidare, astfel că fasolea verde rămâne la fel de proaspătă pentru multe luni.

 

37. Castraveţii au o coajă sensibilă, care la temperaturi mai mici de 10 grade Celsiu, îşi pierde fermitatea şi devine gălbuie. De asemenea, frigul face ca apa din castraveţi să iasă la suprafaţă, ceea ce duce la apariţia mucegaiului. Ţineţi cont de faptul că, în frigider, durata de prospeţime a castraveţilor este scurtată chiar şi cu 3 – 4 zile.

 

38. Ciupercile se înnegresc şi se usucă, dacă sunt păstrate mai mult de 3 – 4 zile în frigider, iar după această perioadă vor fi greu de preparat. Pentru a se menţine proaspete câteva zile în plus, pune ciupercile într-un loc ferit de razele soarelui, dar nu lângă alte legume, pentru îşi pot pierde din savoare.

 

 

 

 

Sursa: www.gandul.ro