Creşterea în greutate are legătură directă cu sănătatea, aşa că alimentele bogate în calorii şi sărace din punct de vedere nutriţional nu au ce căuta în dieta zilnică a unei persoane care îşi doreşte să ţină la distanţă bolile asociate obezităţii. Grăsimile trans se regăsesc în multe din alimentele procesate pe care le găsim în comerţ şi pe care populaţia le consumă îngrijorător de mult. Este important să ştim ce sunt aceşti compuşi artificiali, unde se ascund şi ce efecte devastatoare pot avea asupra organismului.

 

1. Pizza

Pizza este un aliment foarte popular, dar pe cât este de gustos, pe atât de periculos. Aluatul se face din faină albă de grâu, iar topingurile de carne sunt de obicei procesate şi bogate în grăsimi, ceea ce face ca pizza să fie un aliment bogat în calorii şi sărac în nutrienţi. Puţini ştiu că grăsimile trans pot provoca boli extrem de grave şi pot chiar duce la deces. Acizii graşi trans (TFA), numiţi şi grăsimi trans artificiale, sunt grăsimi industriale cu caracteristici particulare: rezistă la temperaturi ridicate, sunt mai rezistente la îmbătrânire şi ranciditate. Sunt uleiuri cu costuri reduse, care reduc costurile generale de producţie ale produselor alimentare', declară nutriţionistul Gianluca Mech.

 

2. Pâinea albă

Pâinea este, în general, făcută din grâu, care conţine gluten de proteine​. Astfel, pâinea este o idee proastă pentru persoanele care au boală celiacă sau intoleranţă la gluten. Făina rafinată conţine foarte mulţi carbohidraţi simpli care se asimilează rapid în sânge devenind astfel comparabilă ca efect cu zahărul rafinat. Încercaţi, pe cât posibil, să înlocuiţi pâinea albă cu cea integrală.

 

3. Sucurile carbogazoase

Adaosul de zahăr rafinat este cel mai prost şi nefavorabil ingredient în dieta modernă. Creierul percepe sucurile carbogazoase drept o hrană, se ajunge la un aport caloric mult mai mare decat necesarul şi deci, implicit, la transformarea lor în depuneri de grăsime, potrivit fine4u.ro. Consumat periodic, în cantităţi mari, va determina organismul să genereze rezistenţă la insulina secretată de pancreas şi implicit la apariţia de boli grave ca diabetul, afectiuni ale ficatului sau ale inimii.

 

4. Sucurile din fructe

Sucul de fructe este adesea considerat a fi sănătos, dar această este totuşi o greşeală. Multe sucuri de fructe sunt de fapt ceva mai mult decât apă cu zahăr şi aromă de fructe. Este adevărat că sucul conţine unii antioxidanţi şi vitamina C, dar acest lucru trebuie să fie cântărită în raport cu cantitatea mare de zahăr lichid. De fapt, cele mai multe sucuri de fructe conţin la fel de mult zahăr că o băutură carbogazoasă.

 

5. Margarina şi uleiurile vegetale industriale

Margarina este un produs pseudo-alimentar, prelucrat în exces pentru a arăta şi a avea gust de unt. Acesta este încărcată cu ingrediente artificiale şi se face din uleiuri vegetale industriale care au fost hidrogenate pentru a le face mai solide.

 

„Acizii graşi trans cresc nivelul LDL (colesterolul „rău'), dar nu şi HDL (colesterolul „bun'), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Studiile arată că acizii graşi trans sunt responsabili de 500 de mii de decese pe an, din cauza patologiilor asociate acestora', explică nutriţionistul Gianluca Mech.

 

6. Iaurt cu conţinut redus de grăsimi

Deşi, teoretic, este un aliment sănătos, iaurtul din comerţ este bogat în zahăr şi aditivi, iar eliminarea grăsimilor din lactate nu este deloc un lucru de dorit.  În plus, multe iaurturi nu conţin, aşa cum ni se spune pe etichetă, bacterii probiotice pentru că, din cauza pasteurizării, bacteriile bune sunt ucise. În plus pentru a se obţine consistenţa dorită se adaugă elemente de îngroşare care sunt adesea produse cancerigene.

 

7. Îngheţata

Îngheţata este unul dintre cele mai nesănătoase alimente pentru că are o cantitate mare de zahăr şi grăsimi nesănătoase.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro