Ni s-a spus dintotdeauna că alimentele grase, cu grăsimi de origine animală, trebuie evitate pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare. Se pare că realitatea este alta. De fapt, carbohidraţii rafinaţi şi zaharurile sunt cele care ne îmbolnăvesc, nu grăsimile de origine animală.
„Majoritatea medicilor spun: „Nu mâncaţi alimente grase cu grăsimi de origine animală pentru că acestea conţin acizi graşi saturaţi şi vă veţi îmbolnăvi de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare”. Este fals! Este o teorie care nu a fost niciodată verificată şi începută de prin anii 1950. Cercetările moderne au arătat că, din contră, ceea ce te îmbolnăveşte sunt zaharurile, carbohidraţii rafinaţi şi nu grăsimile de origine animală saturate, cum este grăsimea din lapte – untul – , cum sunt brânzeturile, slănina, grăsimile din carnea grasă de pasăre, porc, vită. Toate acestea s-au dovedit a fi chiar cardio-protectoare şi cu un efect împotriva apariţiei bolilor cu degenerescenţă, cum sunt Alzheimer sau Parkinson”, explică profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Medicul vorbeşte şi despre consumul a cel mult unul sau două ouă pe săptămână şi afirmă că, în realitate, studiile arătă altceva.
„Astăzi, adevărata ştiinţă a nutriţiei arată că mesele noastre trebuie să fie foarte bogate în grăsimi de origine animală. Este o dietă care astăzi se cunoaşte sub denumirea de dietă ketogenică, adică în care grăsimile ar trebui să fie de peste 50% din alimentele pe care le consumăm. Dintre grăsimile vegetale sunt recomandate uleiul de măsline extravirgin, dar neapărat presat la rece, precum şi uleiul de cocos, care are nişte acizi graşi buni.
La micul dejun, de exemplu, cel mai indicat a se mânca sunt ouăle, deşi acestea sunt cumva intrate în dizgraţie. Sunt foarte mulţi care spun să nu se consume mai mult de un ou sau două pe săptămână. Părerea mea este că se pot mânca şi cinci ouă pe zi, e adevărat în prima parte a zilei şi pregătite sănătos – adică fierte sau prăjite în grăsime de porc sau în unt cu 99,7% grăsime.
S-au făcut cercetări în Statele Unite în care un grup de voluntari de 10.000 de oameni au primit în fiecare zi 18 ouă, iar după o jumătate de an nu au avut nicio problemă. Ficatul gras şi colesterolul alimentar nu au nicio legătură cu boala cardiovasculară şi cu boala cerebovasculară. Problema sunt carbohidraţii care în ficat se transformă în trigliceride şi fac ficatul gras”, a menţionat dr. Mencinicopschi.
Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
11 august 2019




Din aceeaşi categorie:
Leguma care se scumpeşte iarna asta. Românii nu-şi vor mai permite să o cumpere zilnic
(16 octombrie 2020)
89 vizualizări
Alimente care trebuie ignorate când foamea este prea mare
(16 septembrie 2015)
97 vizualizări
Cafea vs ceai verde
(17 iulie 2013 - Clara ION)
487 vizualizări
1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, găsite în Timiş
(11 august 2017)
85 vizualizări
A apărut pizza Iohannis cu salam de Sibiu
(23 noiembrie 2014)
218 vizualizări
Un desert savuros- îngheţata de zmeură
(13 iulie 2013 - Clara ION)
152 vizualizări
Ştiai că le poţi prepara şi la grătar?
(11 iulie 2013 - Clara ION)
228 vizualizări
Alimente pe care trebuie să le consumi vara
(22 iulie 2013 - Clara ION)
112 vizualizări
Fructul zeilor
(27 decembrie 2013)
674 vizualizări
Cele mai bune alimente pentru inima ta
(13 septembrie 2013)
133 vizualizări
Când devin ouăle periculoase pentru sănătate?
(23 martie 2019)
222 vizualizări
Ce ştiţi şi ce nu ştiţi despre clasicul şniţel?
(18 februarie 2018)
1637 vizualizări
Alimentele care îţi strică nivelul de calciu din corp. Din păcate, toţi românii le consumă foarte des
(5 octombrie 2020)
180 vizualizări
Legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
(15 martie 2015)
349 vizualizări
Tot ce trebuie să ştii despre unt
(4 decembrie 2014)
365 vizualizări
6 curiozităţi despre mure
(17 iulie 2015)
485 vizualizări
5 alimente dăunătoare dacă le consumi crude. Românii habar nu aveau, deşi le mâncau zilnic
(4 octombrie 2020)
429 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole