Cozonacul este deliciul tradiţional care nu lipseşte de pe nicio Masă de Paşte. Nu este greu de făcut, dat tot secretul stă în aluat şi modul de preparare. Bucătarii ne dau câteva sfaturi care nu dau niciodată greş.
Pentru un cozonac care să crească bine şi să fie pufos, căldura este crucială.
„Atunci când facem cozonac este important ca în bucătărie să fie cam 21-22 de grade, iar temperatura să fie constantă. Nu lăsaţi geamuri deschise pentru a nu se face curent. Apoi alegeţi făină de calitate, preferabil să fie de la moară dacă aveţi cum să faceţi rost. Este bine să folosiţi drojdie uscată pe care o dizolvaţi în apă caldă înainte de a o pune în aluat şi ouă de casă dacă este posibil. Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul“, spune bucătarul Marian Toma.
După ce aţi făcut aluatul, acesta se lasă la dospit. Este foarte important cât timp îl lăsăm.
„De obicei, aluatul se lasă la dospit până când îşi dublează volumul. Nu este un timp standard, dar poate dura de la o oră şi jumătate la două ore. Tava în care va fi copt cozonacul nu trebuie umplută până sus deoarece acesta nu va mai avea loc să crească. Se pune aluat care să umple o treime din tavă, nu mai mult“, mai spune bucătarul.
Cum coacem cozonacul
Coptul cozonacului depinde şi de tipul de cuptor pe care îl avem
.„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, mai spune bucătarul.
Trucuri pentru aspect
Pentru a avea un cozonac cât mai apetisant puteţi apela la câteva trucuri.
„ Dacă nu aveţi ouă sau făină de casă ci luate din magazin puteţi alege o altă metodă pentru a-i da cozonacului o culoare galbenă. Puteţi adăuga puţin şofran dizolvat în lapte. De asemenea, înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă. Dacă în timpul coacerii observaţi că partea de sus se rumeneşte prea tare, puteţi aşeza peste cozonaci o hârtie de copt pentru a nu strica aspectul. După ce aţi scos cozonatul din cuptor, acesta se lasă în tavă până se răceşte complet, chiar dacă procesul durează destul de mult. Nu îi scoateţi din tavă cât sunt calzi deoarece se pot rupe. Ca să nu se lipească puteţi pune de la început în tavă hârtie de copt“, mai spune specialistul.
Trucuri simple pentru cel mai bun şi mai arătos cozonac
19 aprilie 2020


Din aceeaşi categorie:
Cum a ajuns uleiul de palmier în aproape toate alimentele. Un lobby asemnătător cu cel al tutunului şi alcoolului
(6 iulie 2021)
83 vizualizări
5 motive pentru care e bine să consumăm ridichi
(6 martie 2016)
171 vizualizări
Alimentul recomandat fumătorilor
(8 august 2013)
209 vizualizări
Ştii totul despre bere?
(28 iulie 2013 - Cristina IANCU)
575 vizualizări
Turcia: istorie, peisaje, bucătărie
(25 octombrie 2013)
1238 vizualizări
Au fost descoperite fructele şi legumele care favorizează acumularea kilogramelor în plus
(8 martie 2017)
197 vizualizări
Nestle, în mijlocul unui scandal uriaş: Gigantul elveţian, acuzat că a vândut apă de la robinet, sub numele unui brand premium
(20 august 2017)
284 vizualizări
Reţetă de 1 Decembrie: Fasole cu ciolan
(1 decembrie 2014)
283 vizualizări
Sumacul, condiment cheie in bucataria orientala
(30 iunie 2019)
446 vizualizări
Opt lucruri inedite despre cireşe
(10 iunie 2015)
726 vizualizări
Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022. Alimentele pe care trebuie să le ai neapărat pe masă
(14 noiembrie 2022)
204 vizualizări
Ce boală gravă ascunde pofta exagerată de ciocolată
(14 septembrie 2015)
258 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub. Reţeta ciorbei de fasole cu bacon
(19 noiembrie 2014)
188 vizualizări
Cum să economiseşti timp în bucătărie - 10 trucuri pe care nu le ştiai
(5 martie 2017)
528 vizualizări
Dulceaţa de ceapă roşie, delicatesa franţuzească din bucătăriile de pe litoral
(3 mai 2015)
395 vizualizări
Preţurile la ciocolată ar putea exploda din cauza epidemiei de Ebola
(16 octombrie 2014)
85 vizualizări
ANPC: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci
(7 iulie 2016)
712 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole