Cozonacul este deliciul tradiţional care nu lipseşte de pe nicio Masă de Paşte. Nu este greu de făcut, dat tot secretul stă în aluat şi modul de preparare. Bucătarii ne dau câteva sfaturi care nu dau niciodată greş.
Pentru un cozonac care să crească bine şi să fie pufos, căldura este crucială.
„Atunci când facem cozonac este important ca în bucătărie să fie cam 21-22 de grade, iar temperatura să fie constantă. Nu lăsaţi geamuri deschise pentru a nu se face curent. Apoi alegeţi făină de calitate, preferabil să fie de la moară dacă aveţi cum să faceţi rost. Este bine să folosiţi drojdie uscată pe care o dizolvaţi în apă caldă înainte de a o pune în aluat şi ouă de casă dacă este posibil. Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul“, spune bucătarul Marian Toma.
După ce aţi făcut aluatul, acesta se lasă la dospit. Este foarte important cât timp îl lăsăm.
„De obicei, aluatul se lasă la dospit până când îşi dublează volumul. Nu este un timp standard, dar poate dura de la o oră şi jumătate la două ore. Tava în care va fi copt cozonacul nu trebuie umplută până sus deoarece acesta nu va mai avea loc să crească. Se pune aluat care să umple o treime din tavă, nu mai mult“, mai spune bucătarul.
Cum coacem cozonacul
Coptul cozonacului depinde şi de tipul de cuptor pe care îl avem
.„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, mai spune bucătarul.
Trucuri pentru aspect
Pentru a avea un cozonac cât mai apetisant puteţi apela la câteva trucuri.
„ Dacă nu aveţi ouă sau făină de casă ci luate din magazin puteţi alege o altă metodă pentru a-i da cozonacului o culoare galbenă. Puteţi adăuga puţin şofran dizolvat în lapte. De asemenea, înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă. Dacă în timpul coacerii observaţi că partea de sus se rumeneşte prea tare, puteţi aşeza peste cozonaci o hârtie de copt pentru a nu strica aspectul. După ce aţi scos cozonatul din cuptor, acesta se lasă în tavă până se răceşte complet, chiar dacă procesul durează destul de mult. Nu îi scoateţi din tavă cât sunt calzi deoarece se pot rupe. Ca să nu se lipească puteţi pune de la început în tavă hârtie de copt“, mai spune specialistul.
Trucuri simple pentru cel mai bun şi mai arătos cozonac
19 aprilie 2020
(224 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Somon cu sos de portocale la cuptor
(27 mai 2014)
460 vizualizări
Fursecuri delicioase
(2 aprilie 2014)
158 vizualizări
Cât de toxice sunt merele. Le ce fel de afecţiuni pot da naştere: "Sufera cel putin 20 de tratamente cu pesticide in 12 luni"
(13 iulie 2020)
321 vizualizări
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
(18 iunie 2025)
201 vizualizări
Cartofi franţuzeşti
(19 octombrie 2013)
252 vizualizări
A apărut pizza Iohannis cu salam de Sibiu
(23 noiembrie 2014)
221 vizualizări
Ouă thailandeze
(5 mai 2014)
506 vizualizări
Nutritionist: Cuvantul magic pentru sărbători este cumpătare
(24 decembrie 2017)
230 vizualizări
Ceapa roşie, excelentă pentru sănătate
(14 decembrie 2013)
280 vizualizări
Depresia poate fi prevenită şi prin consumul de peşte
(8 decembrie 2015)
71 vizualizări
Cartofii prăjiţi ucid! Ce se întâmplă dacă îi mâncaţi de două ori pe săptămână
(18 iunie 2017)
534 vizualizări
Usturoiul negru, leguma miraculoasă cu efecte fantastice asupra sănătăţii
(13 noiembrie 2014)
384 vizualizări
„Doggy bags”, obligatorii în restaurantele cu peste 180 de porţii de mâncare pe zi din Franţa
(6 ianuarie 2016)
117 vizualizări
Aperol Spritz - Istoria unui secret italian bine păstrat
(2 mai 2019)
501 vizualizări
Dieta anti-cancerigenă
(11 martie 2016)
279 vizualizări
Producţia de miere, afectată de vremea capricioasă
(16 mai 2014)
168 vizualizări
Reţeta minune găsită în Tibet: elixirul din usturoi şi alcool previne atacul de cord şi tumorile
(3 septembrie 2014)
592 vizualizări
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole


























