Cozonacul este deliciul tradiţional care nu lipseşte de pe nicio Masă de Paşte. Nu este greu de făcut, dat tot secretul stă în aluat şi modul de preparare. Bucătarii ne dau câteva sfaturi care nu dau niciodată greş.
Pentru un cozonac care să crească bine şi să fie pufos, căldura este crucială.
„Atunci când facem cozonac este important ca în bucătărie să fie cam 21-22 de grade, iar temperatura să fie constantă. Nu lăsaţi geamuri deschise pentru a nu se face curent. Apoi alegeţi făină de calitate, preferabil să fie de la moară dacă aveţi cum să faceţi rost. Este bine să folosiţi drojdie uscată pe care o dizolvaţi în apă caldă înainte de a o pune în aluat şi ouă de casă dacă este posibil. Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul“, spune bucătarul Marian Toma.
După ce aţi făcut aluatul, acesta se lasă la dospit. Este foarte important cât timp îl lăsăm.
„De obicei, aluatul se lasă la dospit până când îşi dublează volumul. Nu este un timp standard, dar poate dura de la o oră şi jumătate la două ore. Tava în care va fi copt cozonacul nu trebuie umplută până sus deoarece acesta nu va mai avea loc să crească. Se pune aluat care să umple o treime din tavă, nu mai mult“, mai spune bucătarul.
Cum coacem cozonacul
Coptul cozonacului depinde şi de tipul de cuptor pe care îl avem
.„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, mai spune bucătarul.
Trucuri pentru aspect
Pentru a avea un cozonac cât mai apetisant puteţi apela la câteva trucuri.
„ Dacă nu aveţi ouă sau făină de casă ci luate din magazin puteţi alege o altă metodă pentru a-i da cozonacului o culoare galbenă. Puteţi adăuga puţin şofran dizolvat în lapte. De asemenea, înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă. Dacă în timpul coacerii observaţi că partea de sus se rumeneşte prea tare, puteţi aşeza peste cozonaci o hârtie de copt pentru a nu strica aspectul. După ce aţi scos cozonatul din cuptor, acesta se lasă în tavă până se răceşte complet, chiar dacă procesul durează destul de mult. Nu îi scoateţi din tavă cât sunt calzi deoarece se pot rupe. Ca să nu se lipească puteţi pune de la început în tavă hârtie de copt“, mai spune specialistul.
Trucuri simple pentru cel mai bun şi mai arătos cozonac
19 aprilie 2020


Din aceeaşi categorie:
15 alimente care ajută creierul să funcţioneze la capacitate maximă
(31 ianuarie 2020)
165 vizualizări
Beneficiile grapefruitului
(26 august 2013)
272 vizualizări
Tinctura de propolis poate ajuta la vindecarea a 15 boli
(10 octombrie 2017)
640 vizualizări
Lapte de pasăre
(4 octombrie 2020)
249 vizualizări
Cel mai scump hamburger din lume
(1 aprilie 2016)
383 vizualizări
Alimentele care îngraşă cel mai mult. Mare atenţie în ce cantitate le consumi!
(22 ianuarie 2021)
226 vizualizări
Cele mai nocive mărci româneşti de pateu
(23 ianuarie 2014)
4513 vizualizări
Pericolul descoperit de un român în căpşuni. Trage un mare semnal de alarmă
(25 mai 2021)
233 vizualizări
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci migdale în fiecare zi
(4 ianuarie 2020)
344 vizualizări
Începe Ploieşti Street Food Festival!
(8 iunie 2018)
990 vizualizări
Care este diferenţa dintre mandarine şi clementine. Detaliul puţin ştiut despre cele două fructe
(16 octombrie 2023)
764 vizualizări
Avertisment ANPC: Unele citrice, tratate cu o substanţă posibil cancerigenă
(12 noiembrie 2017)
1288 vizualizări
Reţeta îngheţatei, un secret bine păstrat
(5 mai 2019)
120 vizualizări
Clătitele fac înconjurul lumii
(2 octombrie 2013)
371 vizualizări
Suedezii au creat un nou tip de orez cu mai puţine emisii de metan
(27 august 2015)
158 vizualizări
Somon cu ierburi aromate şi lămâie caramelizată VIDEO
(29 martie 2014)
224 vizualizări
Otrava din cafeaua decofeinizată
(14 mai 2015)
271 vizualizări

Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,

Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole