Cozonacul este deliciul tradiţional care nu lipseşte de pe nicio Masă de Paşte. Nu este greu de făcut, dat tot secretul stă în aluat şi modul de preparare. Bucătarii ne dau câteva sfaturi care nu dau niciodată greş.
Pentru un cozonac care să crească bine şi să fie pufos, căldura este crucială.
„Atunci când facem cozonac este important ca în bucătărie să fie cam 21-22 de grade, iar temperatura să fie constantă. Nu lăsaţi geamuri deschise pentru a nu se face curent. Apoi alegeţi făină de calitate, preferabil să fie de la moară dacă aveţi cum să faceţi rost. Este bine să folosiţi drojdie uscată pe care o dizolvaţi în apă caldă înainte de a o pune în aluat şi ouă de casă dacă este posibil. Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul“, spune bucătarul Marian Toma.
După ce aţi făcut aluatul, acesta se lasă la dospit. Este foarte important cât timp îl lăsăm.
„De obicei, aluatul se lasă la dospit până când îşi dublează volumul. Nu este un timp standard, dar poate dura de la o oră şi jumătate la două ore. Tava în care va fi copt cozonacul nu trebuie umplută până sus deoarece acesta nu va mai avea loc să crească. Se pune aluat care să umple o treime din tavă, nu mai mult“, mai spune bucătarul.
Cum coacem cozonacul
Coptul cozonacului depinde şi de tipul de cuptor pe care îl avem
.„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, mai spune bucătarul.
Trucuri pentru aspect
Pentru a avea un cozonac cât mai apetisant puteţi apela la câteva trucuri.
„ Dacă nu aveţi ouă sau făină de casă ci luate din magazin puteţi alege o altă metodă pentru a-i da cozonacului o culoare galbenă. Puteţi adăuga puţin şofran dizolvat în lapte. De asemenea, înainte cu 5 minute să fie gata puteţi unge cozonacul cu gălbenuş de ou şi lapte pentru a face o crustă frumoasă. Dacă în timpul coacerii observaţi că partea de sus se rumeneşte prea tare, puteţi aşeza peste cozonaci o hârtie de copt pentru a nu strica aspectul. După ce aţi scos cozonatul din cuptor, acesta se lasă în tavă până se răceşte complet, chiar dacă procesul durează destul de mult. Nu îi scoateţi din tavă cât sunt calzi deoarece se pot rupe. Ca să nu se lipească puteţi pune de la început în tavă hârtie de copt“, mai spune specialistul.
Trucuri simple pentru cel mai bun şi mai arătos cozonac
19 aprilie 2020
(201 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Ştii care este diferenţa dintre zahărul vanilat şi zahărul vanilinat?
(31 ianuarie 2016)
1522 vizualizări
Sâmburele de avocado, mai sănătos decât fructul
(22 ianuarie 2015)
396 vizualizări
VIDEO Totul despre alimentatia sănătoasă la copii
(7 iunie 2022)
61 vizualizări
Greşeala pe care o faci când prepari salată de vinete
(26 iunie 2017)
583 vizualizări
Yell Wolf Pub te aşteaptă cu „Meniul zilei”. Află cum se prepară "Aripioare picante"?
(21 noiembrie 2014)
210 vizualizări
Hamburgerul de quinoa, alternativă la carnea roşie
(16 noiembrie 2015)
235 vizualizări
Cum să faci un tort in formă de inimă in câţiva paşi
(13 februarie 2017)
205 vizualizări
Vinul roşu, cel mai bun medicament din lume
(7 decembrie 2013)
309 vizualizări
Tu ştii ce mănânci? Citeste pe etichetă!
(17 august 2018)
91 vizualizări
Este cel mai toxic aliment din lume, dar românii îl consumă ca pe o delicatesă
(14 aprilie 2019)
308 vizualizări
De ce este important micul dejun
(5 decembrie 2016)
93 vizualizări
Murături în saramură sau în oţet
(29 septembrie 2013)
821 vizualizări
Zacuscă record la Festivalul de la Buziaş
(12 octombrie 2014)
151 vizualizări
Fursecuri delicioase
(2 aprilie 2014)
154 vizualizări
Cartoful dulce ţine răceala la distanţă! Întăreşte sistemul imunitar, conţine fibre şi vitamina C
(11 februarie 2020)
219 vizualizări
În timpul caniculei evitaţi consumul de alcool şi cafea; beţi multă apă
(4 august 2017)
251 vizualizări
Pască rapidă fără aluat
(20 aprilie 2014)
268 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole