Încă o dată căpşunele sunt în top 12 cele mai pline de pesticide fructe şi legume, clasament alcătuit de organizaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA. Lista este puternic contestată de producători.
În fiecare an, începând cu 2004, asociaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA, monitorizează contaminarea cu reziduuri de pesticide pentru 47 dintre cele mai populare fructe şi legume, iar rezultatele sunt făcute publice.
În 2018, pentru al treilea an la rând, căpşunele deschid această listă, potrivit cnn.com. Potrivit aceleiaşi surse, cele mai multe mostre din aceste fructe analizate aveau circa 10 tipuri de reziduuri de pesticide, iar una avea chiar 22 de astfel de substanţe chimice.
Pesticidele rămân în alimente, chiar dacă ele sunt bine spălate şi curăţate de pieliţă, potrivit sursei mai sus citate. Spanacul ocupă locul al doilea, la fel ca topul de anul trecut. 97% din mostrele de spanac analizate aveau urme de pesticide şi concentraţii relativ mari de insecticid cu efecte neurotoxice, se mai arată în raport.
Cum arăta topul de anul trecut
În 2017, perele şi cartofii erau „noutăţile“ care intraseră în clasament. Acesta arăta astfel:
1.Căpşune
2.Spanac
3.Nectarine
4.Mere
5.Piersici
6.Pere
7.Cireşe
8.Struguri
9.Ţelină
10.Roşii
11.Ardei gras
12. Cartofi
13.Grapefruit
Anul acesta, după căpşune şi spanac urmează în ordinea contaminării: nectarinele, merele, strugurii, piersicile, cireşele,perele, roşiile, frunzele de ţelină, cartofii şi ardeii graşi. Testele efectuate anul acesta par să indice faptul că 70% din cele 38.800 de mostre de fructe şi legume non-organice analizate au astfel de reziduuri.
Cel de-al 13-lea „suspect“ pe listă este ardeiul iute, astfel că persoanele care obişnuiesc să consume, ar trebui să-l aleagă pe cel organic, întrucât celălalt este contaminat cu un insecticid care atacă sistemul nervos al omului, potrivit aceleiaşi surse. Cine nu-şi permite ardei iuţi organici nu are decât să-i gătească pentru a diminua nivelul de pesticide, sfătuiesc autorii raportului.
Cum pot fi îndepărtate pesticidele
Copiii sunt în special afectaţi de aceste pesticide. Studiile făcute până acum au arătat că expunerea la astfel de substanţe pot duce la complicaţii cronice care ating nivelul dezvoltării neurologice, comportamentul, pot determina naşterea cu defecte, astmul şi cancerul.
Spălarea sub jet de apă puternic timp de 30 de secunde este una din metodele de îndepărtare a pesticidelor, potrivit unul grup de experţi americani în agricultură. Un studiu recent făcut Universitatea din Massachusetts Amherst sugerează că înmuierea în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu este o cale mai eficientă de a îndepărta resturile de pesticide pe pe fructe şi legume
Căpşunele, în fruntea listei fructelor şi legumelor cu pesticide, pentru al treilea an consecutiv
11 aprilie 2018
- citeşte totul despre:
- capsune,
- fructe,
- legume,
- lista,
- producatori


Din aceeaşi categorie:
Nebunie TOTALĂ în lupta împotriva poluării: S-au interzis cuptoarele pentru pizza!
(30 decembrie 2015)
273 vizualizări
Consumul de cafea contribuie la menţinerea greutăţii după un regim de slăbire
(26 noiembrie 2015)
327 vizualizări
Bănuţi-fantezie cu caramel
(1 iulie 2014)
537 vizualizări
Carnea roşie conţine o moleculă de zahăr responsabilă de apariţia cancerului
(3 ianuarie 2015)
455 vizualizări
Kiwi - fructul minune
(1 septembrie 2013)
252 vizualizări
Bananele te scapă de mahmureală
(23 iulie 2013 - Clara ION)
1216 vizualizări
Cât de periculoasă este margarina cu aromă de unt
(16 august 2017)
1325 vizualizări
MENIUL de REVELION în lume: ce alimente aduc noroc în Anul Nou
(30 decembrie 2024)
1178 vizualizări
Pomelo, fructul care te satură şi te ajută să slăbeşti
(17 ianuarie 2017)
800 vizualizări
Despre murături
(23 august 2013)
221 vizualizări
Un whisky japonez a fost desemnat cel mai bun din lume într-un prestigios ghid britanic
(4 noiembrie 2014)
242 vizualizări
3 legume care te scapă de toxinele din organism şi îţi cresc imunitatea. Beneficii uimitoare pentru sănătate
(13 noiembrie 2020)
181 vizualizări
Culoarea si greutatea tacamurilor influenteaza gustul
(27 iunie 2013)
99 vizualizări
Furnizorii de alimente, in vizorul Comisiei Europene. Ce nu vor mai avea voie sa faca
(13 aprilie 2018)
82 vizualizări
Alimentele unei diete sănătoase
(12 iulie 2013)
224 vizualizări
Grecia, locul perfect pentru o vacanţă culinară
(23 ianuarie 2017)
288 vizualizări
Cinci lucruri despre cafea pe care probabil nu le stiai
(21 iunie 2019)
122 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole