Încă o dată căpşunele sunt în top 12 cele mai pline de pesticide fructe şi legume, clasament alcătuit de organizaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA. Lista este puternic contestată de producători.
În fiecare an, începând cu 2004, asociaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA, monitorizează contaminarea cu reziduuri de pesticide pentru 47 dintre cele mai populare fructe şi legume, iar rezultatele sunt făcute publice.
În 2018, pentru al treilea an la rând, căpşunele deschid această listă, potrivit cnn.com. Potrivit aceleiaşi surse, cele mai multe mostre din aceste fructe analizate aveau circa 10 tipuri de reziduuri de pesticide, iar una avea chiar 22 de astfel de substanţe chimice.
Pesticidele rămân în alimente, chiar dacă ele sunt bine spălate şi curăţate de pieliţă, potrivit sursei mai sus citate. Spanacul ocupă locul al doilea, la fel ca topul de anul trecut. 97% din mostrele de spanac analizate aveau urme de pesticide şi concentraţii relativ mari de insecticid cu efecte neurotoxice, se mai arată în raport.
Cum arăta topul de anul trecut
În 2017, perele şi cartofii erau „noutăţile“ care intraseră în clasament. Acesta arăta astfel:
1.Căpşune
2.Spanac
3.Nectarine
4.Mere
5.Piersici
6.Pere
7.Cireşe
8.Struguri
9.Ţelină
10.Roşii
11.Ardei gras
12. Cartofi
13.Grapefruit
Anul acesta, după căpşune şi spanac urmează în ordinea contaminării: nectarinele, merele, strugurii, piersicile, cireşele,perele, roşiile, frunzele de ţelină, cartofii şi ardeii graşi. Testele efectuate anul acesta par să indice faptul că 70% din cele 38.800 de mostre de fructe şi legume non-organice analizate au astfel de reziduuri.
Cel de-al 13-lea „suspect“ pe listă este ardeiul iute, astfel că persoanele care obişnuiesc să consume, ar trebui să-l aleagă pe cel organic, întrucât celălalt este contaminat cu un insecticid care atacă sistemul nervos al omului, potrivit aceleiaşi surse. Cine nu-şi permite ardei iuţi organici nu are decât să-i gătească pentru a diminua nivelul de pesticide, sfătuiesc autorii raportului.
Cum pot fi îndepărtate pesticidele
Copiii sunt în special afectaţi de aceste pesticide. Studiile făcute până acum au arătat că expunerea la astfel de substanţe pot duce la complicaţii cronice care ating nivelul dezvoltării neurologice, comportamentul, pot determina naşterea cu defecte, astmul şi cancerul.
Spălarea sub jet de apă puternic timp de 30 de secunde este una din metodele de îndepărtare a pesticidelor, potrivit unul grup de experţi americani în agricultură. Un studiu recent făcut Universitatea din Massachusetts Amherst sugerează că înmuierea în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu este o cale mai eficientă de a îndepărta resturile de pesticide pe pe fructe şi legume
Căpşunele, în fruntea listei fructelor şi legumelor cu pesticide, pentru al treilea an consecutiv
11 aprilie 2018
- citeşte totul despre:
- capsune,
- fructe,
- legume,
- lista,
- producatori


Din aceeaşi categorie:
Cartoful dulce ţine răceala la distanţă! Întăreşte sistemul imunitar, conţine fibre şi vitamina C
(11 februarie 2020)
268 vizualizări
Dulceaţă de căpşuni
(28 mai 2014)
1133 vizualizări
Ceaiuri care provoacă somnolenţă
(21 august 2015)
1138 vizualizări
Ce mâncăm la birou?
(18 iulie 2013 - Clara ION)
169 vizualizări
Choux a la creme cu vanilie
(13 mai 2014)
169 vizualizări
Churros
(19 septembrie 2013)
558 vizualizări
Cele mai toxice 5 alimente pe care le consumăm foarte des. Se poate intra din comă din cauza lor!
(3 iulie 2020)
1088 vizualizări
Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată. Le poţi ţine în cămară pe toată perioada de izolare sau de carantină!
(18 martie 2020)
2375 vizualizări
Nestle, în mijlocul unui scandal uriaş: Gigantul elveţian, acuzat că a vândut apă de la robinet, sub numele unui brand premium
(20 august 2017)
289 vizualizări
Sfaturi pentru masa de Crăciun
(25 decembrie 2017)
502 vizualizări
10 lucruri mai puţin cunoscute despre roşii
(31 iulie 2014)
351 vizualizări
Beneficiile surprinzătoare ale consumului de banane
(22 ianuarie 2019)
265 vizualizări
Cum preparaţi untul de casă?
(3 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
617 vizualizări
Uscarea ciupercilor
(8 septembrie 2013)
528 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
(2 aprilie 2024)
318 vizualizări
Reciclează cojile de la fructe şi legume
(16 iulie 2013 - Clara ION)
179 vizualizări
Alimentele banale care devin toxice in cateva minute. Greseala pe care o fac multe gospodine
(10 noiembrie 2020)
146 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole