Încă o dată căpşunele sunt în top 12 cele mai pline de pesticide fructe şi legume, clasament alcătuit de organizaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA. Lista este puternic contestată de producători.
În fiecare an, începând cu 2004, asociaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA, monitorizează contaminarea cu reziduuri de pesticide pentru 47 dintre cele mai populare fructe şi legume, iar rezultatele sunt făcute publice.
În 2018, pentru al treilea an la rând, căpşunele deschid această listă, potrivit cnn.com. Potrivit aceleiaşi surse, cele mai multe mostre din aceste fructe analizate aveau circa 10 tipuri de reziduuri de pesticide, iar una avea chiar 22 de astfel de substanţe chimice.
Pesticidele rămân în alimente, chiar dacă ele sunt bine spălate şi curăţate de pieliţă, potrivit sursei mai sus citate. Spanacul ocupă locul al doilea, la fel ca topul de anul trecut. 97% din mostrele de spanac analizate aveau urme de pesticide şi concentraţii relativ mari de insecticid cu efecte neurotoxice, se mai arată în raport.
Cum arăta topul de anul trecut
În 2017, perele şi cartofii erau „noutăţile“ care intraseră în clasament. Acesta arăta astfel:
1.Căpşune
2.Spanac
3.Nectarine
4.Mere
5.Piersici
6.Pere
7.Cireşe
8.Struguri
9.Ţelină
10.Roşii
11.Ardei gras
12. Cartofi
13.Grapefruit
Anul acesta, după căpşune şi spanac urmează în ordinea contaminării: nectarinele, merele, strugurii, piersicile, cireşele,perele, roşiile, frunzele de ţelină, cartofii şi ardeii graşi. Testele efectuate anul acesta par să indice faptul că 70% din cele 38.800 de mostre de fructe şi legume non-organice analizate au astfel de reziduuri.
Cel de-al 13-lea „suspect“ pe listă este ardeiul iute, astfel că persoanele care obişnuiesc să consume, ar trebui să-l aleagă pe cel organic, întrucât celălalt este contaminat cu un insecticid care atacă sistemul nervos al omului, potrivit aceleiaşi surse. Cine nu-şi permite ardei iuţi organici nu are decât să-i gătească pentru a diminua nivelul de pesticide, sfătuiesc autorii raportului.
Cum pot fi îndepărtate pesticidele
Copiii sunt în special afectaţi de aceste pesticide. Studiile făcute până acum au arătat că expunerea la astfel de substanţe pot duce la complicaţii cronice care ating nivelul dezvoltării neurologice, comportamentul, pot determina naşterea cu defecte, astmul şi cancerul.
Spălarea sub jet de apă puternic timp de 30 de secunde este una din metodele de îndepărtare a pesticidelor, potrivit unul grup de experţi americani în agricultură. Un studiu recent făcut Universitatea din Massachusetts Amherst sugerează că înmuierea în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu este o cale mai eficientă de a îndepărta resturile de pesticide pe pe fructe şi legume
Căpşunele, în fruntea listei fructelor şi legumelor cu pesticide, pentru al treilea an consecutiv
11 aprilie 2018
- citeşte totul despre:
- capsune,
- fructe,
- legume,
- lista,
- producatori


Din aceeaşi categorie:
MENIUL de REVELION în lume: ce alimente aduc noroc în Anul Nou
(30 decembrie 2024)
1149 vizualizări
Somon cu ierburi aromate şi lămâie caramelizată VIDEO
(29 martie 2014)
225 vizualizări
Câte calorii au cartofii prăjiţi
(21 septembrie 2015)
502 vizualizări
Consumul de ardei iute poate contribui la scăderea mortalităţii
(22 ianuarie 2017)
206 vizualizări
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
(14 mai 2017)
630 vizualizări
Ce nu ştiai despre ciocolată
(7 iulie 2013 - Cristina IANCU)
168 vizualizări
Dulceaţă de căpşuni
(28 mai 2014)
909 vizualizări
Alimente care pot să te ucidă pe care majoritatea oamenilor le consuma
(17 aprilie 2017)
232 vizualizări
Pepenele verde: beneficii remarcabile pentru sănătate
(22 august 2013)
175 vizualizări
Atenţie la gogoşarii şi castraveţii în oţet!
(13 septembrie 2014)
3672 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
(2 aprilie 2024)
303 vizualizări
De ce este indicat consumul de ardei iute
(8 septembrie 2017)
680 vizualizări
Consumul de iaurturi cu vanilie îi face pe oameni fericiţi
(21 noiembrie 2015)
197 vizualizări
Călătorie culinară în Grecia
(30 iulie 2013 - Cristina IANCU)
164 vizualizări
Strugurii - medicament de sezon
(31 august 2013)
158 vizualizări
Românii, ultimii din Europa la consumul de peşte
(7 decembrie 2014)
257 vizualizări
Leguma care se scumpeşte iarna asta. Românii nu-şi vor mai permite să o cumpere zilnic
(16 octombrie 2020)
89 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025