Vă prezentăm o listă cu legumele şi fructele cele mai ”toxice” – mai pline cu pesticide – şi o altă listă, cu fructele şi legumele cele mai puţin tratate cu pesticide (pentru că acestea cresc bine şi natural).
Este o listă foarte utilă pentru toţi cei care doresc să schimbe alimentaţia către zona ”raw” (nepreparat termic) şi atunci sunt nevoiţi să includă cantităţi mari de fructe şi legume în alimentaţia lor.
Cele mai contaminate legume şi fructe:
1) Merele
2) Ţelina (mai ales Apio)
3) Roşiile (pătlăgelele roşii)
4) Castraveţii
5) Strugurii
6) Nectarinele
7) Piersicile
8) Cartofii
9) Spanacul
10) Căpşunile
11) Afinele
12) Ardeii graşi
13) Fasolea verde
14) Kale (varza kale, în Europa)
Această listă vă ajută să deveniţi mai conştienţi de ceea ce consumaţi şi să observaţi reacţiile unora dintre alimentele enumerate asupra corpului vostru. Orice informaţie primim, o vom testa, valida şi confirma sau infirma, funcţie de reacţia corpului nostru.
Lista fructelor şi legumelor care conţin cele mai mici cantităţi de pesticide:
1) Ceapa
2) Avocado
3) Porumb dulce
4) Ananas
5) Mango
6) Mazăre dulce
7) Vinete
8) Conopidă
9) Sparanghel
10) Kiwi
11) Varza
12) Grapefruit (şi pomelo)
13) Cartofi dulci (patate)
14) Pepeni (galbeni şi verzi)
Dacă nu reuşiţi să găsiţi varianta ”organică” la multe dintre produse , să fiţi siguri că îndepărtaţi COAJA fructelor şi legumelor, atunci când le consumaţi, pentru că la acest nivel se concentrează cantitatea cea mai mare de pesticide şi substanţe cu care sunt tratate plantele.
Unul dintre motivele principale pentru care mâncăm produse organice este acela de a evita substanţele chimice utilizate pentru producerea hranei. Pesticidele sunt asociate problemelor de creştere la copii şi pot acţiona ca agenţi cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.
Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com.
Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide.
Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv.