Un studiu realizat de către câţiva cercetători din Statele Unite ale Americii a ajuns la o concluzie interesantă legată de unul dintre cele mai populare ceaiuri din lume.

Consumul a trei ceşti cu ceai negru pe zi poate scădea riscul de îmbolnăvire cu diabet şi implicit scăderea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, poate preveni şi ţine sub control diabetul de tip II, o afecţiune metabolică, caracteriztă de un nivel ridicat al glicemiei în contextul unei rezistenţe la insulină şi a unei deficienţe relative de insulină.

Cercetătorii din Statele Unite şi din Japonia au analizat în laborator extract de ceai negru pentru vedea cum acţionează compuşii din această băutură caldă pentru a reduce zahărul din sânge. Astfel, în apa în care au stat câteva frunze de ceai s-au descoperit antioxidanţi, denumiţi şi polifenoli care au proprietatea de a bloca enzimele ce duc la creşterea glicemiei atunci când sunt digeraţi carbohidraţii, iar polifenolii găsiţi au acţionat semnificativ împotriva enzimelor alfa amilaza şi alfa glucosidază..

Un alt studiu realizat în Japonia tot asupra ceaiului negru a arătat că un extract obţinut dintr-o pudră de frunze de ceai îngheţate rapid a avut un efect similar asupra celor două enzime digestive.

În ambele studii, publicate în Frontiers of Nutrition, rezultatele sugerează că extractul de ceai negru ar putea reduce nivelurile glicemiei asociate în mod obşinuit cu aceste enzime digestive.

Numai în 2013, aproximativ 382 de milioane de persoane sufereau de diabet, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, iar acest număr va creşte până în 2035 până la 592 de milioane, conform unor estimări. Această creştere dramatică este pusă pe seama creşterii incidenţei de diabet de tip II, care este numit şi non-insulinodependent şi care este asocit pe termen lung cu afecţiuni ale inimii, cu accidente vasculare, dar şi cu retinopatie diabetică şi cu insuficienţă renală, care poate duce la dializă.

Pentru a găsi polifenolii, cercetătorii au preparat ceaiul astfel: iniţial au fost adăugate 7.5 grame de frunze de ceai negru în 75 de ml de apă distilată pentru 30 de minute la 90 de grade Celsius, iar apoi a fost filtrat. A doua preparare a implicat folosirea a 6 grame de frunze uscate şi adăugarea în 60 de ml de apă.