Una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiţionale, care nu lipseşte de pe mesele românilor de 1 Decembrie, este fasolea cu ciolan afumat.
Reţeta originală de fasole cu ciolan a fost creată de bucătării din armată şi este considerată de soldaţi cea mai gustoasă mâncare de la popotă. Aceasta se pregăteşte în cantităţi mari, într-un cazan, şi se serveşte cu murături şi cu un pahar de ţuică alături
Ingrediente:
1 ciolan afumat
500 g fasole boabe
1 pahar suc de roşii
1 foaie de dafin
pătrunjel verde
sare şi piper
Mod de preparare:
Fasolea se ţine în apă cu sare de seara până dimineaţa. Apoi se spală în mai multe ape şi se pune la fiert în apă caldă. După ce se fierbe 1-15 minute, se varsă apa şi se pune altă apă caldă. Operaţiunea se mai repetă o dată.
Se adaugă ciolanul spălat bine şi se lasă să fiarbă circa două ore. Când este aproape fiartă carnea şi fasolea, se depărtează carnea de pe os, se adaugă o ceapă tocată şi călită, un pahar de suc de roşii, o frunză de dafin, sare, piper. Totul se lasă să fiarbă până scade sosul.
Fasolea cu ciolan afumat se serveşte alături de o salată de murături tradiţionale.