Una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiţionale, care nu lipseşte de pe mesele românilor de 1 Decembrie, este fasolea cu ciolan afumat.

Reţeta originală de fasole cu ciolan a fost creată de bucătării din armată şi este considerată de soldaţi cea mai gustoasă mâncare de la popotă. Aceasta se pregăteşte în cantităţi mari, într-un cazan, şi se serveşte cu murături şi cu un pahar de ţuică alături

Ingrediente:

1 ciolan afumat

500 g fasole boabe

1 pahar suc de roşii

1 foaie de dafin

pătrunjel verde

sare şi piper

Mod de preparare:

Fasolea se ţine în apă cu sare de seara până dimineaţa. Apoi se spală în mai multe ape şi se pune la fiert în apă caldă. După ce se fierbe 1-15 minute, se varsă apa şi se pune altă apă caldă. Operaţiunea se mai repetă o dată.

Se adaugă ciolanul spălat bine şi se lasă să fiarbă circa două ore. Când este aproape fiartă carnea şi fasolea, se depărtează carnea de pe os, se adaugă o ceapă tocată şi călită, un pahar de suc de roşii, o frunză de dafin, sare, piper. Totul se lasă să fiarbă până scade sosul. 

Fasolea cu ciolan afumat se serveşte alături de o salată de murături tradiţionale.