Vânătă sau pătlăgeaua vânătă este un adevărat izvor de vitamine şi minerale pentru organismul uman. Puţine lume cunoaşte beneficiile pe care vinetele le aduc organismului uman

Astfel, vinetele conţin  93% apă, potasiu necesar pentru stimularea inimii, magneziu pentru combaterea stresului, calciu pentru sistemul nervos şi vitamina A şi C pentru sistemul imunitar. 100 de gr de vinete au numai 20 de calorii.

Trebuie să mai ştiţi că vinetele  calmează atât foamea cât şi setea şi ar trebui să fie consumate mai ales în zilele toride. Vinetele au efecte benefice în combaterea stresului, insomniei şi stărilor de nervozitate şi sunt un  bun diuretic, un bun antiinflamator, fiind indicate celor care au probleme digestive.

Sucul vinetelor este bun în curăţarea ficatului şi pancreasului, iar fibrele influenţează metabolismul, având ca şi rezultat scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Vinetele sunt excelente în prevenirea cancerului, ocupând locul 2 după varză.

O excelentă mască hrănitoare se prepară tot din vinete (o vântă crudă şi proaspătă se toacă până se obţine un piure. Se adăugă ulei de migdale dulci, şi se amestecă bine. Aceasta masca se aplică pe faţă şi pe gât şi se lasă 20 de minute, după care se clăteşte cu apă necalcaroasă, această masca hrăneşte şi înfrumuseţează pielea)

Frunzele vinetelor sunt folosite pentru calmarea arsurilor de soare, a abceselor şi a hemoroizilor , frunzele se strivesc uşor şi se aplică local având proprietăţi antiinflamatorii şi calmante.