Vinetele au foarte multă apă şi fibre,dar sunt sărace în grăsimi. De aceea, salata de vinete este o mâncare perfectă pentru lunile de vară. Pentru că vinetele au 93% din componenţă apă, sunt un aliment perfect pentru o zi caniculară. Nu sunt bune doar ca să ne hidrateze, ci ne ajută să ne menţinem în formă deoarece vinetele au doar 20 de calorii la suta de grame.

Nici în zaharuri nu sunt bogate vinetele, conţinând doar 4 grame la suta de grame deci pot fi consumate cu încredere  şi de diabetici. Consumul regulat de vinete scade colesterolul şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Deoarece conţin acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anti-cancerigene.

Studii recente arată că vinetele ocupă locul 2, după varză, în topul alimentelor care luptă cu cancerul. Un singur lucru ar mai fi de adăugat: dacă vreţi ca vinetele să aibă efect asupra sănătăţii, consumaţile coapte sau la grătar, niciodată prăjite!