Benjamin Franklin, una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii, a fost politician, satirist, editor şi autor al unor lucrări importante printre care şi a primului best-seller din Statele Unite ; a participat la conceperea Declaraţiei de Independenţă a SUA şi a fost creatorul unor invenţii care au marcat evoluţia lumii. Paratrăsnetul, contorul de parcurs, lentilele bifocale iar dupa unii chiar electricitatea, sunt doar câteva din rezultatele descoperirilor marelui inventator american. Circulă insistent pe net o listă cu cele 13 virtuţi pe care le practica Franklin şi care i-au adus succesul ; merită să le enumerăm şi să le comentăm un pic :

1. Cumpătarea Nu mânca până la îngreunare şi nu bea până la ameţire. Până la urmă e un sfat simplu, pe care orice medic generalist ţi-l poate da atunci când nu e prea clar ce boală te urmăreşte ; un sfat pe care noi toţi, ar trebui să-l respectăm fără crâcnire.

2. LinişteaNu spune decât ceea ce ar putea folosi altora sau ţie; evită conversaţiile mărunte.  Shakespeare spunea acelaşi lucru dar cu alte cuvinte: „când vorbele sunt puţine, rareori sunt spuse în zadar”. Poate îi comunică cineva chestia asta şi nevesti-mii, pe mine nu mă crede.

3. OrdineaLasă toate lucrurile pe care le ai la locul lor; acordă fiecărei părţi a ocupaţiei tale timpul ei. Frumos, dar adevărata soluţie ar trebui să ţină cont şi de sentimente, iar sentimentele nu iubesc deloc ordinea rigidă. Iar de început, ar trebui să începem cu ordinea în idei, fără de care e greu de crezut că am reuşi să ordonăm lucrurile.

4. HotărâreaFii hotărât să faci ceea ce trebuie; îndeplineşte fără greş ceea ce ai hotărât. Vorbim deja de capacitatea de a lua o decizie şi de a o aplica, ceea ce este atributul caracterului puternic. Obiect de meditaţe pentru politicienii noştri la care şi cele mai necesare hotărări stau sub spectrul fricii de a nemulţumi electorii.

5. Chibzuinţa - Nu cheltui decât pentru binele tău sau al celorlalţi; nu irosi nimic. Nici măcar un shopping mic ?

6. Hărnicia – Nu pierde timpul; fii ocupat mereu cu ceva folositor; elimină toate acţiunile inutile.Un alt proverb spune că omul harnic nu piere niciodată, întotdeauna ştie să-şi agoniseasca viaţa. Ambele în totală contradicţie cu aberaţiile a doi cercetători germani, dr. Peter Axt şi fiica sa, dr. Michaela, autori ai cărţii „Bucuria lenei”, care susţin că lenea prelungeşte viaţa!

7. Sinceritatea – Nu-l induce în eroare pe celălalt, pentru că se va simţi rănit; gândeşte inocent şi drept, iar dacă vorbeşti, vorbeşte la fel. Sinceritatea înseamnă, în fond, gânduri care să te reprezinte în totalitate. A fi sincer înseamnă în primul rând să fii cine eşti cu adevărat, nu cine crezi că esti sau cred cei din jur că ai fi. Dupa mine sinceritatea este cel mai frumos mod de a-i cuceri pe oameni.

8. Dreptatea – Nu nedreptăţi pe nimeni făcându-i un rău sau neacordându-i beneficiile care cad în sarcina ta. La noi, din nefericire, nu cel care are dreptate are ultimul cuvânt ci cel care vorbeşte ultimul. Unii sunt convinşi că acolo unde e dreptate, războiul nu are nici o şansă. Dar războiul economic, cel al cărui scop este de a captura resurse economice strategice ?

9. Moderaţia Evită extremele; abţine-te să urăşti relele care ţi s-au făcut pe măsura gravităţii lor. Scriam mai de mult despre  tendinţa noastră de a privi lucrurile doar în alb sau negru, de a generaliza extremele, fără a mai lăsa loc unor judecăţi nuanţate. În condiţiile noastre, calea de mijloc, calea echilibrului, este o adevărată virtute, oriunde se vorbeşte despre relaţiile interumane, de menţinere pe linia dialogului, a înţelegerii, a evitării conflictului, a renunţării la exagerărilor de orice fel.

10. Curăţenia – Nu tolera murdăria corpului, a hainelor sau a locuinţei. Greu, foarte greu ; dacă nu ne-a învăţat mama …

11. Calmul -  Nu te lăsa deranjat de nimicuri sau de accidentele obişnuite ori inevitabile. Pentru asta ar trebui să avem ştiinţa diferenţierii nimicurilor de lucrurile importante, a accidentelor banale de cele repetabile. Pentru că am văzut foarte mulţi proşti calmi …

12. Castitatea – Practică rareori sexul şi numai pentru a avea copii sau a-ţi păstra sănătatea; nu recurge niciodată la el din plictiseală, slăbiciune, pentru a distruge sau a strica reputaţia cuiva. Doamne fereste ! Poate singura „virtute” care nu mă entuziasmează ; dar să nu uităm că suntem în anii 1700 şi toată lumea era măcinată de prejudecăţi.

13. Umilinţa – Imită-i pe Iisus şi pe Socrate. Suntem creştini, ne-am obişnuit ca la orice chelfăneală să întoarcem şi obrazul celălalt. Marea umilinţă „crede şi nu cerceta” este scuza celui care nu vrea să ştie. Prefer spusele Apostolului Pavel : „Cercetaţi-le pe toate, toate lucrurile îţi sunt îngăduite, dar nu toate îţi sunt de folos”.

Cu toate că de la momentul rostirii lor ne despart trei secole, de aerul uşor desuet care le înconjoară şi de stilul mai glumeţ cu care le-am înşirat, eu cred virtuţile lui Franklin merită să fie tratate cu toată atenţia ; măcar pentru faptul că au jalonat viaţa unei mari personalităţi …