Anul acesta se fac 27 de ani de când România a încheiat-o cu regimul comunist de dictatură şi a început democraţia întrezărită cumva în perioada monarhiei de acum o sută de ani.
În anii aceştia, ne-am familiarizat cu tot felul de concepte tipic democrate, ne-am familiarizat cu instituţii, am ajuns să le cunoaştem expert şi, după ce ni le-am dorit atâta vreme, ne-am pus toate speranţele în ele şi am crezut mult timp în binefacerea lor- chiar şi atunci când evidenţele arătau contrariul- am ajuns să le urăm, să le contestăm, să nu ni le mai dorim sub nicio formă şi să le considerăm sursa tuturor relelor.
De la nouăzecistul „Aţi minţit poporul cu televizorul!”, cauza necazurilor reale sau închipuite la români, s-a trecut la Parlament, la partide, ca, încet şi sigur, mai nou, să se ajungă la tot ce înseamnă politic în România.
Motiv pentru care am şi s-a revenit la teza tehnocraţilor. Reminiscenţă a unui alt hei-rup românesc antipolitic, s-ar spune, şi a celor 10 000 de specialişti cederişti, care au reprezentat una dintre cele mai mari şi mai goale în acelaşi timp gogoşi electorale, ce, am crezut noi, va termina odată şi cu comuniştii şi cu oamenii de dinainte puşi pe te miri unde prin locurile de influenţă ale statului.
Nu a fost să fie. Evident, nu am văzut nici specialiştii, nici lumina de la capătul tunelului şi nici ceea ce ne promiseseră ani la rând cei care ne-au tot cerut, mai mult sau mai puţin politic declarat, votul.
Iar acum, din nou, am ajuns la tehnocraţi. Câţiva dintre rămăşiţele şi aşa nevăzute ale celor 10 000 de specialişti care sunt ca extratereştrii. Mulţi bagă mâna în foc că i-au văzut, alţii jură că au fost răpiţi, ba şi însămânţaţi, însă, oricum, consecinţele au fost de fiecare dată dezastruoase şi niciun oficial nu recunoaşte existenţa lor, pe care o trece la capitolul aberaţii ale iubitorilor de conspiraţii şi, în consecinţă, deviaţii de la normalitatea minţii.
Ei, şi uite că, de câteva luni, noi avem un guvern de aliens cum s-ar spune. Şi nu oricare aliens. Ci de pe planeta cea mai de soi. Cea bruxelleză, care dă ceasul pentru fiinţele de rând, dictându-le de la cum să îşi taie animalul de pe bătătură până la ce bec să folosească şi ce să mănânce la lumina lui.
Iar tehnocraţii noştri bruxellezi, cu expertiză lărgită în totul nimicului, veniţi pentru a aduce, pasămite, un suflu nou într-un mediu îmbâcsit de răsuflarea grea de usturoi şi ţuică a politicii, ne-au apărut iar mesianici aşa cum ne-au mai apărut şi alţii, fie ei specialişti sau nu, politicieni sau nu.
De ce vorbesc acum sau, mai precis, tocmai acum de ei? Când tot ceea ce pare că este mai important este campania ce stă să înceapă?
Vorbesc pentru că, între tehnocraţii declaraţi apolitici din Guvern şi politicienii sadea de 27 de ani nu este nicio diferenţă în bine. Ba, aş putea spune invers. Şi că, într-o formă sau alta, ei au reuşit să ne administreze cea mai mare păcăleală pe care am putut-o avea în toţi anii ăştia. Şi nu au fost puţine. Nici mici. Şi nici fără urmări grave asupra noastră. Poate nu ar trebui să uităm asta când ne vom gândi cu cine să votăm şi când mai credem că tehnocrat înseamnă apolitic şi bun, iar politic înseamnă eminamente rău şi poate nu ar trebui să mai ajungem de fiecare dată la extreme.
Azi, văd cum un sondaj arată că 38,5% dintre români declară că preferă un guvern de tehnocraţi pentru că aduce mai multă competenţă (faţă de 50,5% în noiembrie 2015), în timp ce 40,9% spun că preferă un guvern politic (faţă de 32,1% în noiembrie 2015). 20,6% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund (faţă de 17,4% în noiembrie). La fel, 31,6% dintre respondenţi ar dori un guvern de tehnocraţi şi după alegeri (faţă de 37,2% în noiembrie 2015), în timp ce 42,2% ar preferă după alegerile parlamentare din 2016 un guvern politic, format din cei care câştigă alegerile (faţă de 34% în noiembrie 2015). Procentul non-răspunsurilor este de 26,3% (faţă de 28,8% în noiembrie).
Cred că este relevant pentru modul în care facem alegeri pe care ajungem apoi, când din păcate este prea târziu, să le regretăm. Acum...Pentru orice alt guvern netehnocrat şi complet politic astfel de cifre ar însemna de multe ori diferenţa în ani dintre putere şi opoziţie. Pentru guvernul Cioloş, cel apolitic şi profund specializat, ce poate însemna însă? Cum poate o simplă retragere a sa, care, oricum, este una inevitabilă să afecteze aceşti specialişti în aşa fel încât să le fie taxat golul de expertiză?
Pentru ce ar trebui să sprijinim şi să credem în bunele intenţii ale acestui guvern ce acţionează ca şi cum ar vrea să schimbe totul din temelii, deşi singur recunoaşte că este mai mult decât vremelnic şi mai mult decât inutil? Şi, mai ales, singur demonstrează cât este de incapabil să pună în practică lucrurile bazale, nemaivorbind de ceea ce pretinde că ar dori să facă.
De ce ar trebui să credem în intenţiile sale bune şi apolitice (bineînţeles!) atât timp cât zilnic îmi demonstrează că acţiunea lui este angajată politic la atâţia stăpâni că nici el nu mai ştie cui să răspundă mai întâi şi pe cine să mulţumească. Dacă înainte ştiam de partea cui se află guvernul şi în numele cui operează, putând astfel să-l taxăm cu instrumentul de putere pe care îl avem la dispoziţie, acum, în prag de alegeri, pe cine ar trebui să taxăm cu votul nostru pentru un guvern mai mult decât atehnocrat, mai dezlânat, şi mai periculos prin incompetenţa şi dezordninea produsă în spiritul ordinii decât toate guvernele politice de acum? Fără să ajungem iar la aberaţia negării complete ce se întoarce, vedem bine, tot împotriva noastră.
Să vin alegerile, zic, căci, paradoxal, acum nu mai sunt tehnocraţii cei care trebuie să ne scape de politicieni, ci invers. Crudă soartă, trist joc, genială piesa.
Ne-am bătut singuri
14 aprilie 2016
- citeşte totul despre:
- paradoxal,
- poporul,
- politicii,
- putere,
- rasuflarea,
- sadea,
- specialistii,
- tehnocratilor,
- televizorul
(519 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Louis de Funes trăieşte!
(9 ianuarie 2015 - Cristina IANCU)
206 vizualizări
Licitaţiile,apanajul celor învinuiţi penal
(20 ianuarie 2014 - George BOTEZ)
611 vizualizări
De ce a pierdut România Eurovisionul ? Analiza absolut ştiinţifică.
(11 mai 2014 - George BOTEZ)
911 vizualizări
Liberali sau populari?
(1 martie 2014 - Romeo HANGANU)
120 vizualizări
Lupta politică Capitolul : "Pe viaţă şi pe moarte"(III)
(21 octombrie 2014 - Romeo HANGANU)
51 vizualizări
Viaţa privită printr-un corn şi o cană de lapte
(21 martie 2016 - Raluca Jianu ANGHELACHE)
376 vizualizări
Imaginea unei doamne
(16 septembrie 2013 - Edi MOLDOVAN)
219 vizualizări
Blec Fraidei de Ploieşti
(29 noiembrie 2013 - Cristina IANCU)
277 vizualizări
Poarta legii
(11 august 2013 - Florin SICOIE)
121 vizualizări
Meciul secolului la Ploieşti
(2 martie 2015 - George BOTEZ)
575 vizualizări
Cui "i se rupe de generaţia ratată de politicieni tineri"?
(10 martie 2015 - Romeo HANGANU)
293 vizualizări
“ Limba e măsurariul unui popor”. Ok?
(1 septembrie 2013 - Nicoale BOARU)
1388 vizualizări
Terorism, omenie şi prostie
(30 martie 2016)
41 vizualizări
Sutienul directoarei
(7 iulie 2013 - George BOTEZ)
487 vizualizări
La Fontaine Reloaded
(18 august 2013 - Romeo HANGANU)
147 vizualizări
Mică pomenire pentru un mare eşec
(4 august 2013 - Romeo HANGANU)
144 vizualizări
De ce este România aşa?
(21 iulie 2013 - Ovidiu MARIAN)
250 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Descoperă anotimpul cu magie şi răsfăţ la AFI Ploieşti!
Publicat la data de 4 noiembrie 2024
-
Timiş: Primarul comunei Tomnatic, un avocat şi alte 5 persoane, reţinuţi de procurorii Parchetului European pentru fraude cu fonduri europene
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Donald Trump sau Kamala Harris?
Publicat la data de 5 noiembrie 2024
-
Donald Trump a câstigat cel de al doilea mandat de presedinte al SUA
Publicat la data de 6 noiembrie 2024