Anul acesta se fac 27 de ani de când România a încheiat-o cu regimul comunist de dictatură şi a început democraţia întrezărită cumva în perioada monarhiei de acum o sută de ani.
În anii aceştia, ne-am familiarizat cu tot felul de concepte tipic democrate, ne-am familiarizat cu instituţii, am ajuns să le cunoaştem expert şi, după ce ni le-am dorit atâta vreme, ne-am pus toate speranţele în ele şi am crezut mult timp în binefacerea lor- chiar şi atunci când evidenţele arătau contrariul- am ajuns să le urăm, să le contestăm, să nu ni le mai dorim sub nicio formă şi să le considerăm sursa tuturor relelor.
De la nouăzecistul „Aţi minţit poporul cu televizorul!”, cauza necazurilor reale sau închipuite la români, s-a trecut la Parlament, la partide, ca, încet şi sigur, mai nou, să se ajungă la tot ce înseamnă politic în România.
Motiv pentru care am şi s-a revenit la teza tehnocraţilor. Reminiscenţă a unui alt hei-rup românesc antipolitic, s-ar spune, şi a celor 10 000 de specialişti cederişti, care au reprezentat una dintre cele mai mari şi mai goale în acelaşi timp gogoşi electorale, ce, am crezut noi, va termina odată şi cu comuniştii şi cu oamenii de dinainte puşi pe te miri unde prin locurile de influenţă ale statului.
Nu a fost să fie. Evident, nu am văzut nici specialiştii, nici lumina de la capătul tunelului şi nici ceea ce ne promiseseră ani la rând cei care ne-au tot cerut, mai mult sau mai puţin politic declarat, votul.
Iar acum, din nou, am ajuns la tehnocraţi. Câţiva dintre rămăşiţele şi aşa nevăzute ale celor 10 000 de specialişti care sunt ca extratereştrii. Mulţi bagă mâna în foc că i-au văzut, alţii jură că au fost răpiţi, ba şi însămânţaţi, însă, oricum, consecinţele au fost de fiecare dată dezastruoase şi niciun oficial nu recunoaşte existenţa lor, pe care o trece la capitolul aberaţii ale iubitorilor de conspiraţii şi, în consecinţă, deviaţii de la normalitatea minţii.
Ei, şi uite că, de câteva luni, noi avem un guvern de aliens cum s-ar spune. Şi nu oricare aliens. Ci de pe planeta cea mai de soi. Cea bruxelleză, care dă ceasul pentru fiinţele de rând, dictându-le de la cum să îşi taie animalul de pe bătătură până la ce bec să folosească şi ce să mănânce la lumina lui.
Iar tehnocraţii noştri bruxellezi, cu expertiză lărgită în totul nimicului, veniţi pentru a aduce, pasămite, un suflu nou într-un mediu îmbâcsit de răsuflarea grea de usturoi şi ţuică a politicii, ne-au apărut iar mesianici aşa cum ne-au mai apărut şi alţii, fie ei specialişti sau nu, politicieni sau nu.
De ce vorbesc acum sau, mai precis, tocmai acum de ei? Când tot ceea ce pare că este mai important este campania ce stă să înceapă?
Vorbesc pentru că, între tehnocraţii declaraţi apolitici din Guvern şi politicienii sadea de 27 de ani nu este nicio diferenţă în bine. Ba, aş putea spune invers. Şi că, într-o formă sau alta, ei au reuşit să ne administreze cea mai mare păcăleală pe care am putut-o avea în toţi anii ăştia. Şi nu au fost puţine. Nici mici. Şi nici fără urmări grave asupra noastră. Poate nu ar trebui să uităm asta când ne vom gândi cu cine să votăm şi când mai credem că tehnocrat înseamnă apolitic şi bun, iar politic înseamnă eminamente rău şi poate nu ar trebui să mai ajungem de fiecare dată la extreme.
Azi, văd cum un sondaj arată că 38,5% dintre români declară că preferă un guvern de tehnocraţi pentru că aduce mai multă competenţă (faţă de 50,5% în noiembrie 2015), în timp ce 40,9% spun că preferă un guvern politic (faţă de 32,1% în noiembrie 2015). 20,6% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund (faţă de 17,4% în noiembrie). La fel, 31,6% dintre respondenţi ar dori un guvern de tehnocraţi şi după alegeri (faţă de 37,2% în noiembrie 2015), în timp ce 42,2% ar preferă după alegerile parlamentare din 2016 un guvern politic, format din cei care câştigă alegerile (faţă de 34% în noiembrie 2015). Procentul non-răspunsurilor este de 26,3% (faţă de 28,8% în noiembrie).
Cred că este relevant pentru modul în care facem alegeri pe care ajungem apoi, când din păcate este prea târziu, să le regretăm. Acum...Pentru orice alt guvern netehnocrat şi complet politic astfel de cifre ar însemna de multe ori diferenţa în ani dintre putere şi opoziţie. Pentru guvernul Cioloş, cel apolitic şi profund specializat, ce poate însemna însă? Cum poate o simplă retragere a sa, care, oricum, este una inevitabilă să afecteze aceşti specialişti în aşa fel încât să le fie taxat golul de expertiză?
Pentru ce ar trebui să sprijinim şi să credem în bunele intenţii ale acestui guvern ce acţionează ca şi cum ar vrea să schimbe totul din temelii, deşi singur recunoaşte că este mai mult decât vremelnic şi mai mult decât inutil? Şi, mai ales, singur demonstrează cât este de incapabil să pună în practică lucrurile bazale, nemaivorbind de ceea ce pretinde că ar dori să facă.
De ce ar trebui să credem în intenţiile sale bune şi apolitice (bineînţeles!) atât timp cât zilnic îmi demonstrează că acţiunea lui este angajată politic la atâţia stăpâni că nici el nu mai ştie cui să răspundă mai întâi şi pe cine să mulţumească. Dacă înainte ştiam de partea cui se află guvernul şi în numele cui operează, putând astfel să-l taxăm cu instrumentul de putere pe care îl avem la dispoziţie, acum, în prag de alegeri, pe cine ar trebui să taxăm cu votul nostru pentru un guvern mai mult decât atehnocrat, mai dezlânat, şi mai periculos prin incompetenţa şi dezordninea produsă în spiritul ordinii decât toate guvernele politice de acum? Fără să ajungem iar la aberaţia negării complete ce se întoarce, vedem bine, tot împotriva noastră.
Să vin alegerile, zic, căci, paradoxal, acum nu mai sunt tehnocraţii cei care trebuie să ne scape de politicieni, ci invers. Crudă soartă, trist joc, genială piesa.
Ne-am bătut singuri
14 aprilie 2016
- citeşte totul despre:
- paradoxal,
- poporul,
- politicii,
- putere,
- rasuflarea,
- sadea,
- specialistii,
- tehnocratilor,
- televizorul





Din aceeaşi categorie:
Puşcăria, izvor de cultură
(28 iulie 2013 - George BOTEZ)
372 vizualizări
Mică pomenire pentru un mare eşec
(4 august 2013 - Romeo HANGANU)
148 vizualizări
Gâlceava curvelor privind virginitatea
(16 februarie 2015 - Romeo HANGANU)
706 vizualizări
Despre slugi
(14 iulie 2013 - Florin SICOIE)
289 vizualizări
Stăpân bun, deci slugă bună
(11 august 2013 - Nicoale BOARU)
175 vizualizări
Aceleaşi scenarii, alţi actori
(22 iulie 2014 - Romeo HANGANU)
188 vizualizări
O alta băşină, dintr-o minte userista !
(17 noiembrie 2021 - George BOTEZ)
1186 vizualizări
Arabii stau Capră pentru petrol!
(24 februarie 2014 - George BOTEZ)
705 vizualizări
Strania poveste a doamnei Noni
(11 august 2013 - George BOTEZ)
893 vizualizări
Mai băieţi! Vouă nu vă este ruşine să pătaţi numele Petrolului?
(24 octombrie 2015 - George BOTEZ)
681 vizualizări
Cât de lung ai părul?
(7 ianuarie 2014 - Edi MOLDOVAN)
234 vizualizări
Zi de toamnă
(29 septembrie 2014 - Florin SICOIE)
74 vizualizări
Petrolul, aplauzele şi Voicilă
(21 aprilie 2018 - George BOTEZ)
928 vizualizări
Bătrânele şi evaziunea
(30 octombrie 2013 - Edi MOLDOVAN)
224 vizualizări
Pe cine deranjează acum Petrolul?
(24 aprilie 2018 - George BOTEZ)
1107 vizualizări
Hale – Tablă de materii
(8 septembrie 2013 - Nicoale BOARU)
196 vizualizări
Petrolul şi mirajul qatarez
(4 februarie 2015 - George BOTEZ)
801 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole