De săptămâni bune deja, o mare parte din atenţia opiniei publice s-a concentrat, cât se poate de firesc aş spune, asupra problemei îmbolnăvirilor misterioase ale copiilor.
A început din Argeş, ca să continue apoi şi în alte judeţe.
A început ca o tragedie şi ca o problemă, a continuat, în aceste vremuri în care până şi un transplant de cap este posibil, ca o necunoscută medicală, un mister de nepătruns.
A continuat drept o marcă a stării grave în care se află sistemul medical, cel educaţional, agricol, alimentar şi pe de-a-ntregul toată gestionarea ţării. Ca o marcă a incompetenţei, a minciunilor sub diverse forme, a lipsei de asumare, de responsabilitate şi de respect, a morţii nevinovaţilor pentru vina şi sau nepăsarea altora, a suspiciunilor
Continuă încă drept un mister care erodează în fiecare secundă încrederea că cineva mai poate fi în siguranţă în ţara asta, că se face ceea ce se spune şi că viaţa noastră şi mai ales a copiilor noştri merită ceva în ochii celor care ar trebui să ne protejeze.
Nu vreau să discut şi să analizez şi eu aici motivele, sursele, cauzele, etc., deşi cred că profesia mea m-ar ajuta să prezint o perspectivă mai mult decât pertinentă. S-a discutat atât de mult. Şi s-a făcut atât de puţin. Tocmai de aceea, cred însă că cei care au obligaţia legală şi nu numai să se ocupe de toată această problemă ar trebui să o facă. Mai repede, mai bine, mai eficient şi în aşa fel încât părinţii din ţara asta să nu stea cu sufletul la gură de fiecare dată când copilul sau copiii lor beau sau mănâncă ceva.
Din păcate, după părerea mea, acest lucru nu s-a întâmplat încă, iar nemulţumirea şi neîncrederea planează acut.
Toată această dramă a ultimei perioade, toată isteria creată la adresa produselor lactate şi, în general a oricărui aliment, deşi, mulţumită autorităţilor, încă nu ştim ce reprezintă mai exact sursa răului, toate ştirile cu copiii îmbolnăviţi din cauza unei mese servite la şcoală, grădiniţă sau after-school, m-au făcut să mă gândesc la ceea ce, acum mulţi ani, părea mana cerească pe care guvernanţii se găsiseră să o acorde drept grijă absolută şi rezolvare finală a tuturor problemelor. Cornul şi laptele pe care copiii noştri le primesc.
Un amestec de făină, apă şi nişte substanţe la care nu vreau să mă gândesc, departe de orice noţiune de pâine, ca să nu mai spun corn, şi nişte mililitri de lapte, zică-se, o soluţie improprie denumirii, diluată până la confundarea ei cu o apă uşor mai albă. Nu o să intru acum, aici în mai multe amănunte ce privesc modul în care fiecare furnizor ar trebui să se îngrijească de calitatea produselor pe care copiii noştri le primesc că să le mănânce, chipurile. O să spun doar atât. Dacă am avut, avem şi, din păcate, o să mai avem în continuare copii bonavi este şi- sau mai ales- din cauza în care se înţelege că trebuie să fie ceea ce li se oferă copiilor noştri şi din grija statului.
Cam aceasta este calitatea celor două produse care reprezintă, în opinia creatorilor acestui program şi a continuatorilor săi, soluţia la foamea unor copii, la îngrijirea lor, la creşterea şi viaţa lor la modul cel puţin decent.
Da. Foarte, prea mulţi, mult prea mulţi copii au nevoie de un codru de pâine, atât de neimportant şi dispensabil pentru noi, dar care, pentru ei, face diferenţa dintre o zi în care mănâncă şi altă zi, încă una, în care răbdă de foame. Din nefericire, fiecare dintre noi ştie cel puţin un copil care nu mănâncă bine sau face foamea, nu are haine corespunzătoare şi nici cu ce se încălţa, nici ce îi trebuie la şcoală. Nu au nimic. Doar, foarte mulţi dintre ei, speranţa că, dacă învaţă, fie şi la lumânare şi după multe ore grele de muncă ca să îşi ajute părinţii şi fraţii, îşi pot depăşi într-o zi condiţia şi avea o viaţă bună.
Pentru ei, amărâta de porţie formată dintr-un corn şi nişte lapte poate reprezenta singura masă, fiind, indiferent de calitatea lor, nu numai binevenite, ci de-a dreptul salvatoare.
Fiul meu nu mai ia cornul de la şcoală DE 7 ANI.
DAR, a avut colegi care-şi luau cornul acasă pentru a-l împărţi cu ceilalţi fraţi. AM fost şi sunt în continuare de părere că poate ar fi fost mai bine că fiecare părinte să decidă dacă doreşte să dea cornul sau să-l primească copilul său. Ştiu. O să-mi spuneţi că, la 7 ani, copiii nu vor înţelege de ce unii primesc şi alţii nu. Eu am trecut prin asta. Fiul meu a decis singur când nu i-a mai trebuit. Aş fi fost fericită dacă porţia aceasta minimală ar fi ajuns la un cămin de copii, la o familie sau oricine altcineva care are într-adevăr nevoie şi nu ar fi devenit hrană pentru găini şi porci.
Şi, uite aşa, vorbim despre cum se irosesc banii publici. Şi mai vorbim de necesitatea, de iminenţa reconsiderării întregului program de asistenţă, ajutor şi suport în această privinţă şi redirecţionarea lui corectă şi eficientă către cei care au nevoie. În felul acesta, eliminându-se pierderile, va putea creşte în mod consistent ajutorul sub formă de hrană la şcoală pentru copiii care cu adevărat au nevoie de asta. Aşa, acest program nu va mai reprezenta un moft, o acţiune populistă, fadă şi complet inutilă, ci va deveni cu adevărat ceea ce trebuie să fie.
Uite aşa, ajungem la momentul în care se spune că cei mici vor beneficia de o masă caldă.
Să fie! Occidentul face asta de mai bine de 30 de ani. O face pentru copiii care stau la şcoală până la ora 16, pentru că aşa e sistemul. De la şcoală, pleci cu temele făcute şi, evident, trebuie să mănânci. Pe de altă parte, Occidentul nu are ciupercărie de after-school-uri în regim privat, care, multe dintre ele, funcţionează în apartamente de bloc sau într-o cameră, maximum două. Dar, la fel, şi aceasta este o altă discuţie din seria nesfârşită de discuţii referitoare la ceea ce trebuie rezolvat sau remediat urgent.
Uite aşa, vor începe alte licitaţii , tot pe bani publici, unde aşa-zisul corn şi aşa-zisul lapte se vor transforma în aşa--zisă masă caldă, unde unii se vor înghesui să facă un rântaş cu mult bulion şi făină, a să fie spornic, vor trânti copanul căzut pe jos în tigaie, aşa cum am văzut eu la o firmă de catering, şi, după 15 ani de cornuleţ cu lapte, va veni era ciorbiţei cu corn şi a tocăniţei cu lapte.
Viaţa privită printr-un corn şi o cană de lapte
21 martie 2016
(376 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Naţionala puşcăriaşilor
(15 martie 2014 - Romeo HANGANU)
121 vizualizări
Liberali sau populari?
(1 martie 2014 - Romeo HANGANU)
120 vizualizări
Candidatul „acoperit”
(24 septembrie 2014 - Romeo HANGANU)
93 vizualizări
Nasc mereu oameni...
(29 septembrie 2013 - Nicoale BOARU)
420 vizualizări
Bătrânii cui? (1)
(2 septembrie 2015 - Raluca Jianu ANGHELACHE)
157 vizualizări
Un plagiat ratat
(17 februarie 2016 - Romeo HANGANU)
177 vizualizări
Meciul secolului la Ploieşti
(2 martie 2015 - George BOTEZ)
575 vizualizări
Opriţi lumea, că vreau să cobor!
(21 octombrie 2022 - George BOTEZ)
403 vizualizări
Frustrări de inginer
(14 iulie 2013 - Romeo HANGANU)
379 vizualizări
Întâmplările anului electoral (I)
(1 aprilie 2014 - Romeo HANGANU)
189 vizualizări
Cine nu e cu noi e împotriva noastră sau cum destabilizez eu TCE Ploieşti...
(17 iunie 2017 - Cristina IANCU)
688 vizualizări
PNL la butoane sau cum să iţi bati joc de ploieşteni, cu zâmbetul pe buze !
(24 iunie 2021 - George BOTEZ)
453 vizualizări
Comisia Europeană,o sperietoare pentru românul de rând
(13 octombrie 2016 - Cristina IANCU)
265 vizualizări
Din nou despre fericirea preşedintelui
(26 august 2014 - Romeo HANGANU)
80 vizualizări
Felicitări doamnă Cristina Iancu!
(8 octombrie 2013 - Romeo HANGANU)
925 vizualizări
Să sondăm adânc ca la Ploieşti!
(9 aprilie 2016 - George BOTEZ)
767 vizualizări
Hai Petrolul, uă Steaua!
(9 februarie 2015 - Ciprian RADU)
539 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024