80.000 de poliţişti caută doi presupuşi terorişti! În acelaşi timp, un al treilea, inexistent în ziua atacului de la săptămânalul Charlie Hebdo împuşcă doi poliţişti în Paris. O poliţistă moare. Tot cel de al treilea mai ia şi nişte ostatici, aşa de control, ca să fie filmul mai palpitant.
Nu, nu este scenariul unui film cu Sylvester Stallone. E realitatea cruntă! Sunt evenimentele care se desfăşoară în ţara în care a fost inventată democraţia.
Dacă un astfel de atentat de o amploare mult mai mică s-ar fi întâmplat în România sau în Bulgaria, ziarele occidentale ar fi scris cu litere de o şchioapă că ţara noastră este nesigură, că nu merităm să fim în UE şi că nu vom intra niciodată în Schengen.
Dar se întâmplă în Franţa, iar din ceea ce văd la televizor şi pe internet, nu se prea poate spune că francezii stăpânesc prea bine situaţia
Tancuri, elicoptere, mii de poliţişti, jandarmi, agenţi secreţi, puşti de asalt, pistoale.gaze lacrimogene…
Totul pentru trei personaje, care ar fi trebuit monitorizate atent pentru că figurau deja pe listele cu terorişti.
În final, după trei zile de desfăşurări de foţe, democraţia franceză a învins, iar teroriştii au fost ciuruiţi… Deznodământ demn de filmele de comando…Elicopter aterizat pe acoperişul clădirii, un “Bruce Willis” coborând şi eliberând ostaticul, iar criminalii sunt împuşcaţi…
Din toată povestea asta rămân 15 oameni morţi, mai mulţi răniţi, şi un Paris terorizat, şi o întebare: Cine răspunde?
Cine răspunde pentru cei 15 morţi? Cine răspunde pentru cei trei terorişti împuşcaţi? Cine răspunde pentru bâlbâiala din cele 72 de ore de bulversare?
La noi ar fi fost simplu: presa ar fi cerut demisia ministrului de Interne, eventual a premierului. Şi ar fi rămas cu solicitarea pentru că ministrul ar fi ieşit să felicite poliţiştii care au acţionat ca la carte şi, eventual, după câteva luni am fi aflat că sutele de maşini folosite în operaţiune au fost alimentate cu carburant de la firma nu ştiu cărui politician.
La ei ce se va întâmpla? Demisionează cineva? Este cineva demis?