Creşterea indemnizaţiei pentru mame ar putea avea loc după rectificarea bugetară de la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august, a declarat ministrul de resort, Anca Dragu, la Europa FM.

‘Pentru mămici încă aşteptăm să vedem cum evoluează economia în general şi încasările bugetare şi la rectificarea bugetară vom realoca sume. Am discutat cu consilierul economic al preşedintelui şi i-am spus că încercăm să găsim resurse pentru această lege care creşte indemnizaţia pentru mămici’, a spus Dragu.

Ea a precizat că se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge legea şi a precizat că rectificarea bugetară va avea loc la sfârşitul lunii iulie — începutul lunii august.

În ceea ce priveşte pachetul antisărăcie, şeful MFP a arătat că acesta vizează indirect creşterea natalităţii.

‘Pachetul antisărăcie, pachetul lansat în educaţie, toate aceste pachete vizează, indirect, şi creşterea natalităţii. Acesta este un subiect de termen lung. Măsurile se vor vedea într-un termen foarte lung. În primul rând societatea trebuie să aibă o încredere. Orice viitoare mamă trebuie să aibă încredere în mersul economiei, să vadă nişte măsuri de sprijin real şi pe o perioadă mai lungă de timp pentru a o face să decidă să aibă un copil, doi sau trei. În momentul în care vedem măsuri fluctuante, economia poate nu merge foarte bine, la nivelul fiecărei persoane se pune întrebarea: ‘Oare e bine să am un copil acum?’, a arătat ministrul Finanţelor.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în data de 30 martie proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi prin care se stabileşte că indemnizaţia va fi acordată până când copilul împlineşte doi ani.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap, după cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

În iniţiativa legislativă se mai prevede că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului.

Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat.