Un nou proiect de lege va da ocazia anumitor persoane să lucreze cu jumătatea de normă, dar să primească salariul pentru normă întreagă. Astfel, salariatul va fi plătit de către angajat pentru cele patru ore pe care le va sta la muncă, iar restul de patru, vor fi plătite din bugetul local.

Aici se încadrează cei care au în grijă o persoană bătrână, dependentă de alt membru al familiei.

„Sotul si rudele care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumatate de norma, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealalta jumatate de norma din bugetul local, corespunzator salariului brut lunar al ingrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

„Timpul cat sotul si rudele au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu norma intreaga”, este explicat in lege, potrivit avocatnet.ro.

Desigur, pentru acest lucru este nevoie de acordul angajatului. Aceştia sunt obligaţi să informeze angajaţii în cazul în care apar locuri de muncă cu o fracţiune de normă.

De asemenea, angajaţii care vor lucra sub aceste condiţii, vor beneficia de 20 de zile de concediu anual.

Potrivit sursei citate, cererile pentru acordarea îngrijirii la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente trebuie depuse la primăria localităţii, la serviciul public de asistenţă socială. Apoi, pentru ca salariaţii să beneficieze de plata unei jumătăţi de normă pentru a avea grijă de persoana dependentă, anumiţi angajaţi ai primăriei şi un medic specialist trebuie să efectueze o anchetă socială.