Directorul general al ANPC Paul Anghel a declarat pentru News.ro că de la începutul anului au fost înregistrate 2554 de reclamaţii referitorare la serviciile bancare, 170 dintre acestea fiind făcute de cei care au luat credite în franci elveţieni.

"De la începutul anului, Serviciul Produse şi Servicii Financiare a primit un număr de 2554 de reclamaţii, din care 170 reclamaţii ale consumatorilor cu credite în franci elveţieni", spune Paul Anghel în declaraţia acordată News.ro. 

El a remarcat o scădere acestora, având în vedere că în 2015, 2546 de sesizări au vizat serviciile oferite de bănci, 503 fiind ale beneficiarilor de credite în moneda elveţiană.

De altfel, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel se declară convins că legea conversiei creditelor în franci elveţieni, adoptată săptămâna aceasta de Parlament, "va face dreptate în ceea ce priveşte echilibrarea drepturilor cu obligaţiile izvorâte dintr-un raport juridic care este până la urmă contractul de credit" şi va duce la "o aşezare în mod echilibrat a raporturilor dintre consumatorul european al anului de graţie 2016 şi bancă".

"Asa cum de fiecare dată am spus în întâlnirile avute atât la comisii la Parlament, cât si în alte ocazii, împărţirea riscului între părţi trebuie să existe: câştigam împreună (creditor-debitor),pierdem împreună(creditor-debitor)", apreciază directorul general al ANPC.

În opinia sa, vidul legislativ existent la momentul încheierii contractelor a creat premisele "dezvoltării" acestor situaţii în care riscul valutar este suportat exclusiv de către o singură parte, consumatorul, dar care pot fi corectate.

Legea conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost adoptată, marţi, în unanimitate de plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional. urmând să meargă la promulgare. Legea prevede o conversie a acestor credite, fără nicio limită de valoare, la cursul istoric de la data semnării contractului de credit.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că, împreună cu echipa sa, va analiza Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, cerând inclusiv opinia băncilor.

Întrebat ce spune despre Legea conversiei şi alte legi populiste, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Eu nu cred că este bine să fac eu acum o apreciere pauşală a acestor iniţiative care, sigur, pot fi denumite unele populiste. Împreună cu echipa mea, vom lua fiecare act normativ în parte, vom analiza, vom cere opinia şi celorlalte părţi implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor, cu siguranţă voi cere din zona bancară o opinie şi, în momentul în care avem o analiză completă pe care o considerăm corectă, voi face aprecieri asupra acestor acte normative”