România, sprijinită de Ungaria, vrea să ridice interdicţia distilării fructelor pentru a face ţuică acasă, practică tradiţională în est şi în centrul Europei care este restricţionată în UE din motive de sănătate, relatează Reuters, citată de HotNews.

Fostele state comuniste susţin că transformarea fructelor în ţuică ţine de drepturile civile şi restricţiile de la nivelul UE încalcă libertăţile. La iniţiativa României, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, subiectul va fi discutat de către miniştrii de Finanţe UE în cadrul unei întâlniri de vineri, chiar înainte de alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare. UE interzice acum distilarea acasă, deşi fermierii care îşi aduc fructele la distilerii pentru a fi făcut alcool pot lua o anumită cantitate acasă pentru uzul personal, plătind jumătate din accize.

România, cunoscută pentru ţuica sa de prune, vrea să ridice interdicţia distilării fructelor acasă şi să ofere ţărilor opţiunea de a elimina accizele pentru alcoolul produs de fermieri pentru folosul propriu.
Iniţiativa este sprijinită de Ungaria. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a schimbat în 2010 legile ţării pentru a permite distilarea acasă, dar a fost forţat să dea înapoi de Curtea Europeană de Justiţie, care a hotărât în 2014 că schimbările sunt ilegale. Maghiarii sunt cunoscuţi pentru palincă.
Cultivatorii de fructe din Ungaria şi România au voie deja să producă mai mult alcool pentru uz personal, taxat la o rată mai mică, decât în alte ţări din UE, până la 50 de litri pe an de cultivator.

Propunerea României ar permite ţărilor mai degrabă să elimine taxele decât să le scadă, iar pragul ar fi ridicat la 100 de litri în România şi Ungaria şi 50 de litri oriunde în UE.
Reforma ar legaliza de asemenea distileriile de acasă, o mişcare care ar fi bine primită şi de alte state, inclusiv Austria, au spus oficialii.
Ridicarea pragului ar permite gospodarilor de la ţară să îşi producă propriul alcool în spirit cu vechile tradiţii, arată un oficial român.

Propunerea, care are nevoie de sprijinul tuturor statelor UE pentru a fi aprobată, nu este pe placul Germaniei, Italiei, Suediei şi Bulgariei, potrivit unor documente consultate de Reuters.
Sofia se teme că reforma ar permite ca ţuica românească mai ieftină o să fie vândută ilegal dincolo de graniţe şi să perturbe producţia legală, a spus un oficial bulgar.