Plafonul impus apicultorilor este mult prea mare pentru a putea accesa fonduri europene prin măsura destinată tinerilor fermieri din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în condiţiile în care un apicultor trebuie să deţină cel puţin 220 de familii de albine ca să poată primi suma minimă de 12.000 de euro, consideră preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, potrivit Agerpres.
„Prin proiectul care circulă în dezbatere, în momentul de faţă, se cere un punctaj pentru apicultură pe care foarte greu îl vom putea realiza. La un calcul simplu, ca să primeşti nivelul minim de 12.000 euro trebuie să ai cel puţin 220 de familii de albine, la valoarea de producţie anunţată. În vechiul program, pentru 10.000 de euro trebuia să deţii doar 87 familii de albine, iar pentru suma maximă de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai puţin de 200 de familii de albine. Acum, ca să iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie să ai peste 1.000 de familii de albine. Se pare că ne vom uita la ceva ce nu vom mai putea ajunge“, a explicat Ioan Fetea, prezent la Târgul Naţional al Mierii.
Şeful ACA consideră că apicultorii români nu au ajuns la acelaşi grad de dezvoltare ca şi cei din ţările Uniunii Europene, care au primit astfel de subvenţii de peste 30 de ani.
„Acest plafon este prea mare. Ar fi fost în regulă dacă apărea peste încă două etape de program naţional (Programul Naţional Apicol n.r.), când ajungeam şi noi la o perfomanţă, cum au ajuns apicultorii europeni. Ei primesc aceste subvenţii de la înfiinţarea Uniunii Europene, iar noi beneficiem de numai şase ani şi vrem să-i ajungem pe cei care au fonduri pentru dezvoltare de peste 30 de ani. Vom face demersuri şi la Ministerul Agriculturii, dar şi la APDRP să fie regândită altfel «albina» în acest joc al sprijinului financiar, pentru că riscăm să avem probleme“, a explicat Ioan Fetea.