O sticlă de vin se vinde şi cu 11.000 de lei, iar preţul poate creşte de la o zi la alta. Cu toate acestea, vinurile scumpe au început să îşi găsească clienţi şi în România.

Pomerol Chateau Petrus 2006 rouge (95% Merlot, 5% Cabernet Franc) este cel mai scump vin comercializat pe plan local, potrivit unui clasament realizat de Lerida International, cel mai mare importator de vinuri din România.
O sticlă de Pomerol costă 11.000 de lei (preţ de listă), dar preţul lui poate creşte de la o zi la alta. Spre exemplu, în luna mai, acelaşi vin costa 8.000 de lei.
Un Pauillac 1er Cru Classe Chateau Lafite Rothschild 2004 rouge (Cabernet Sauvignon 75%,Merlot 20% Cabernet Franc 4%,Petit Verdot 1%) pleacă de la 5.500 de lei, fiind al doilea cel mai scump vin comercializat în România, în vreme ce pentru o sticlă de Saint Emilion 1er Grand Cru Classe Chateau Cheval Blanc 2004 rouge preţul începe de la 3.600 de lei.
Pe locul patru în clasamentul celor mai scumpe vinuri de import se regăseşte Pessac-Leognan 1er Cru Classe Chateau Haut Brion 2004 rouge, care costă de la 3.500 de lei, iar o sticlă din acelaşi vin, dar din 2002, porneşte de la 3.200 de lei.
Printre cumpărătorii de vinuri foarte scumpe se numără atât persoane fizice, români cu bani cu educaţie în materie de artă culinară, dar şi marile corporaţii, iar în România există în jur de 100 de vinoteci particulare.
Lerida a vândut anul trecut în jur de 11-12 sticle din cel mai scump vin. În total, în jur de 500 de sticle de vinuri cu preţuri de peste 1.000 de lei.

 

SURSA:Economica.net