Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, a declarat, joi la finalul şedinţei de guvern, că Legea prevenţiei a primit majoritatea avizelor necesare, precizând că în actul normativ aflat în primă lectură, au fost introduse aproximativ 290 de contravenţii la propunerea ministerelor avizatoare şi acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată, în urma actului de control dându-se doar un avertisment fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege. Petrescu a precizat că Legea prevenţiei urmează să fie aprobată săptămâna viitoare în şedinţa Executivului.
”Astăzi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a primit majoritatea avizelor şi a intrat în şedinţă într-o primă lectură. Actul normativ constituie principiile de bază ale codului economic al României. Este structurat pe doi piloni esenţiali şi anume crearea cadrului optim de educare şi informare a operatorilor economici şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control”, a arătat Petrescu.
El a precizat că aceasta este o primă măsură ”de emancipare” a actului de control şi un prim pas de restabilire a unui cadru de încredere, element esenţial pentru ”un mediu de business stabil şi sănătos”.
”Legea prevenţiei va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp, o normalizare a relaţiei mediu de afaceri - autorităţi de control bazată pe încredere, pe informare şi educare, conformare colaborativă, astfel încât împreună să contribuim la predictibilitatea şi stabilitatea cadrului general de business”, a explicat ministrul pentru mediul de afaceri.
El a subliniat că Ministerul pentru mediul de afaceri a integrat propunerile de contravenţii venite din partea a peste 17 ministere şi agenţii care au în prortofoliu organisme cu atribuţii de control.
”A fost proiectul de lege ce a avut parte de una dintre cele mai extinse proceduri de consultare publică. Linia de demarcaţie a contravenţilor care intră sub incidenţa legii şi faptele care nu pot beneficia de prevenţie din cauza gradului de pericol social ridicat pe care prezintă este stabilt şi asumat exclusiv de fiecare minister în parte”, a mai spus Petrescu.
Ministrul a afirmat că aproximativ 290 de contravenţii au fost introduse la propunerea ministerelor avizatoare.
”Sub incidenţa acestei legi sunt şi fapte care nu se referă la activităţi unde intenţia de a încălca legea este evidentă şi care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenţii sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri, protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţia locală, afaceri interne”, a arătat ministrul pentru Mediul de Afaceri.
Potrivit acestuia, cadrul reglementat de acest act normativ acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control într-un termen de maxim 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de până acum, în urma actului de control se dă doar un avertisment fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege pentru contravenţia înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, după un nou control, să se constate fie remedierea acesteia fie să se aplice sancţionarea pentru neconformare.
”Totodată, operatorul care a fost identificat ca fiind neconform beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre contravenţii în termen de 3 ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului”, a mai spus Petrescu.
Petrescu a spus că Legea prevenţiei va fi aprobată săptămâna viitoare în şedinţa Executivului.
”Este trimestrul II pentru a fi adoptată şi trimisă în cele două Camere ale Parlamentului. Urmează ca săptămâna viitoare să fie adoptată de către Guvern”, a spus Petrescu.
Legea prevenţiei reprezintă un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapă în strategia de îmbunătăţire a mediului de afaceri, alături de alte proiecte importante ale ministerului: Legea lobby-ului, Legea parteneriatului public privat, armonizarea legislaţiei în domeniul comerţului, contribuţia la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 şi altele.
Legea prevenţiei, în primă lectură la Guvern; proiectul vizează aproximativ 290 de contravenţii
12 mai 2017
(41 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
OCDE a redus prognoza de creştere pentru cele mai importante economii ale lumii
(16 septembrie 2014)
61 vizualizări
Topul celor mai mari bănci din România
(28 iunie 2013)
119 vizualizări
India va deveni a cincea economie a lumii, devansând Marea Britanie şi Franţa
(4 ianuarie 2018)
39 vizualizări
Şomajul din oraşul Sebeş, eliminat de investiţiile masive
(16 ianuarie 2014)
408 vizualizări
O nouă schemă de minimis pentru a ajuta angajarea tinerilor absolvenţi
(19 aprilie 2014)
266 vizualizări
Grea lovitură pentru Volkswagen! Acţiunile companiei s-au prăbuşit
(21 septembrie 2015)
56 vizualizări
Bucureştiul, în top 10 oraşe cu cel mai mic cost de trai din lume în 2018
(19 martie 2018)
987 vizualizări
Noutăţi în procedura Startup Nation 2018
(2 mai 2018)
803 vizualizări
OECD: Şocul economic al crizei Covid-19 îl depăşeşte pe cel al crizei din 2008
(23 martie 2020)
105 vizualizări
Teodorovici: Anul viitor să ajungem la 80% nivel de absorbţie al fondurilor UE
(3 octombrie 2014)
51 vizualizări
Ministrul Muncii a anunţat data la care intră în plată pensiile recalculate
(4 decembrie 2018)
188 vizualizări
Salariul mediu net a scăzut cu 3,1% în luna mai, la 1.682 lei
(7 iulie 2014)
88 vizualizări
Guvernul vrea un impozit special pentru persoanele fizice care vand mai mult de doua autoturisme pe an
(7 octombrie 2017)
633 vizualizări
Efecte ale scăderii preţului petrolului
(22 decembrie 2014)
121 vizualizări
Şase români, pe lista conturilor bancare elveţiene inactive de 60 de ani
(17 decembrie 2015)
304 vizualizări
Creşte preţul rovinietei
(12 august 2015)
97 vizualizări
Legea vânzării terenurilor agricole, pe masa Guvernului
(12 august 2013)
105 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole