Exporturile româneşti în Republica Populară Chineză au crescut, în primele şapte luni ale acestui an, cu 24% faţă de perioada similară din 2013, după ce anul trecut înregistraseră o creştere de 34%, conform unui comunicat al Ministerului Economiei, scrie Agerpres. Evoluţia ascendentă a schimburilor comerciale şi a cooperării economice româno-chineză din ultimii ani a fost discutată vineri, la lucrările celei de-a XXIV-a sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale româno-chineză de cooperare economică, conduse de Cosmin Cătălin Olteanu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Wang Shouwen, ministru asistent în Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză.
La finalul lucrărilor, cei doi copreşedinţi, Cosmin Cătălin Olteanu şi Wang Shouwen, au semnat Protocolul sesiunii Comisiei Mixte, care prevede principalele direcţii de colaborare viitoare.
Oficialii români şi-au arătat interesul pentru demararea în România a unor proiecte majore, susţinute financiar de către partea chineză, fiind încurajată implicarea cât mai amplă a companiilor chineze în modernizarea sectorului minier, privatizarea companiilor cu capital majoritar de stat aflate în patrimoniul Ministerului Economiei, precum şi continuarea implementării deciziilor convenite în Memorandumul de Înţelegere semnat între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea în comun a Parcului Tehnologic şi Economic Chinezo-Român.
În primele 7 luni ale anului 2014, conform datelor statistice româneşti, volumul total al schimburilor comerciale româno — chineze (exclusiv RAS Hong Kong) a înregistrat valoarea de 2,291 miliarde dolari (în creştere cu 24,9% faţă de perioada similară a anului 2013), din care export românesc pe piaţa chineză 494 milioane dolari (în creştere cu 26,42% faţă de perioada similară a anului precedent) şi import 1,834 miliarde dolari (în creştere cu 24,53%).
La data de 31 august 2014 erau înregistrate în România 11.277 societăţi comerciale cu participare chineză la capitalul social, valoarea totală a investiţiilor chineze în România fiind de 407 milioane dolari (0,8 % din totalul investiţiilor străine în România). R. P. Chineză se clasează pe locul 18 în topul ţărilor care au investit în ţara noastră.
Companii chineze importante se află în faze avansate de negociere pentru a construi, cu finanţare chineză, mai multe obiective de investiţii din România: Unităţile 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, Termocentrala de 500 MW de la Rovinari, retehnologizare şi instalaţii de desulfurare la grupurile energetice 3 şi 4 de la termocentrala Deva (Mintia), hidrocentrala cu acumulare prin pompare Tarniţa — Lăpuşteşti.