Discuţiile comisiei Roşia Montană au ajuns şi la subiectul exploatărilor metalelor rare şi al funcţionării centralei de la Cernavodă. Astfel că o serie de specialişti, printre care şi prorectorul Facultăţii de Mine a Universităţii din Petroşani, Victor Arad, avertizează asupra necesităţii exploatării uraniului în momentul în care vor fi puse în funcţiune şi reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.
„În România au fost cinci exploatări subterane de uraniu, acum există una. În perspectivă se va mai deschide încă una, pentru că în momentul în care se vor pune în exploatare reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă nu o să mai avem combustibilul necesar produs de prima exploatare“, a spus Arad.
Conform planului de administrare al Nuclearelectrica, proiectul reactoarelor 3 şi 4 ar putea să nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil, iar rata internă de rentabilitate, de 11,3%, este mai mică decât cea cerută de investitorii privaţi pentru acest proiect. Costurile de investiţie s-ar ridica la valoarea de 8 miliarde de euro. Odată puse în funcţiune cele două reactoare ar putea dezvolta o putere de 1.400 de MW. Pe durata funcţionării, costul de producere a energiei electric ear fi mult mai mic decât al celei convenţionale, astfel că există posibilitatea amortizării investiţiei pe o durată lungă de timp, iar proiectul poate fi stabili economic.
Nuclearelectrica va renegocia cu Enel şi ArcelorMittal acordul investitorilor pentru acest proiect, după ce directivele europene din domeniu s-au modificat. Astfel, investitorii din proiect nu mai pot beneficia în mod direct de energia produsă de viitoarele reactoare. Această energie trebuie vândută pe bursa OPCOM de către compania de proiect, Energonuclear.
La rândul său, directorul general al Nuclearlectrica, Daniela Lulache, a precizat că încă se discută cu investitorii chinezi intrarea acestora în proiect şi există şi alte companii interesate, fără însă a preciza numele acestora.
Statul a listat 10% din acţiunile Nuclearelectrica cu preţul minim de subscrierea de 11,2lei pe acţiune. Statul roman a atras astfel 63 de milioane de euro.
Conform angajamentelor asumate în faţa FMI, planurile de privatizări ale Guvernului mai prevăd listarea a 10% din Romgaz în noiembrie 2013.
Urmează Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni până în aprilie 2014, şi un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat în prima jumătate a anului viitor.