Un diplomat american confirmă ceea ce se petrece deja în Prahova şi în jurul Ploieştiului, zona se află pe un mare zăcământ de ţiţei şi gaze naturale. Căutările febrile are resurselor prin comunele din jurul Ploieştiului ale celor de la Prospecţiuni SA şi Petrom arată că americanii ştiau ceea ce se bănuia mai demult, Prahova are un imens potenţial energetic din resurse minerale convenţionale.

Compania americană ExxonMobil a descoperit în România resurse uriaşe de ţiţei şi gaze, a declarat Nicholas Taubman, cel care a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în perioada 2005-2008, într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul.

România are resurse majore de ţiţei şi gaze, iar asta în câmpuri despre care se credea că sunt epuizate, arată diplomatul american Nicholas Taubman, prezent la Bucureşti pentru a participa la cea de-a treia ediţie Bucharest Forum, organizată de Institutul Aspen România.

Diplomatul a arătat că sectorul energetic este principalul avantaj al României. „Moştenirea României pentru următorii 100 de ani se află sub picioarele voastre. Spre exemplu, câmpurile gazeifere din Ploieşti, despre care se credea că au fost epuizate din cauza exploatării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au încă mai mult ţiţei şi gaze decât volumul total pe care l-aţi extras în ultima sută de ani. Apoi, un alt exemplu bun este că sub platforma continentală a României din Marea Neagră se găsesc aproximativ, şi este o estimare precaută, 25.000 de miliarde de picioare cubice de gaze. Sunt oportunităţi la dispoziţia României, nimeni nu v-o poate lua, este responsabilitatea ţării să urmărească faptul administrarea acestor resurse şi exploatarea lor corectă din punct de vedere al mediului înconjurător. Supravegherea din partea Guvernului este foarte importantă. Trebuie să vorbiţi cu guvernul vostru, să-şi asume conducerea în această privinţă, să ia iniţiativa, să urmărească finalizarea proiectelor şi să consolideze lor, să prezinte un plan şi un orar din care să reiasă care companie se va ocupa de fiecare segment şi să se asigure că aceste companii sunt încurajate“, a arătat Taubman.
Nu este exclus ca în următorii ani Prahova să redevină acel Eldorado al petrolului cum era în anii 30-40, desigur cu inconvenientele inerente: poluare, imigrare a forţei de muncă din toată ţara, exproprieri, localităţi şi comunităţi afectate etc.

Sursa: Adevărul