După anexarea Crimeii de către Rusia, companiile ruseşti şi-au făcut apariţia în peninsulă. Cele mai atractive active din Crimeea, printre care hoteluri şi companii de petrol şi gaze, sunt deja controlate de forţe proruse, iar anexarea regiunii ucrainene de către Rusia înseamnă că vor trece sub controlul Moscovei şi al oamenilor de afaceri agreaţi de Kremlin.
La o zi diferenţă de la ratificarea alipirii Crimeei, compania Gazprom s-a prezentat pe ţărmul Mării Negre în căutarea resurselor de ţiţei şi gaze din apele teritoriale ale Crimeii. Parlamentul regiunii a stabilit că zona alipită la Rusia include, de asemenea, „platoul continental şi zona economică exclusivă din Marea Neagră“.
Una dintre primele decizii ale autorităţilor separatiste din peninsulă după referendumul de duminică a fost să „naţionalizeze“ compania locală Ciornomornaftogaz - care extrage petrol şi gaze din Marea Neagră -, filiala operatorului public ucrainean Naftogaz. Compania exploatează 17 zăcăminte, dintre care 11 de gaze naturale, două de petrol şi patru de gaz condensat şi dispune de 13 platforme offshore, în Marea Azov şi în Marea Neagră.
Autorităţile de la Kiev nu intenţionează să mai tolereze actuala situaţie prin care Federaţia Rusă şi-a anexat peninsula Crimeea şi ar fi gata să ridice armele. Cel puţin aşa sună un angajament asumat, printr-o rezoluţie votată în Parlament. Textul mai subliniază că „frontierele au fost modificate pentru prima oară de la cel de-al doilea Război Mondial“ de Rusia, care este garant al suveranităţii Ucrainei, după ce fosta republică sovietică a renunţat, în 1994, la arsenalul nuclear.
Parlamentul ucrainean a declarat Peninsula Crimeea „teritoriu ocupat temporar“, sintagmă care, ar putea justifica şi o legitimă intervenţie militară pentru eliberare, dar şi o aşteptare activă prin care vor intensificate demersurile dimplomatice către comunitatea europeană pentru o reacţie mai dură.
După felul în care a acţionat, Moscova nu mai poate reveni asupra deciziei, deoarece preşedintele Putin şi-ar şifona serios imaginea în rândul propriului electorat.
De asemenea, UE a decis anularea summitului cu Rusia prevăzut pentru luna iunie, la Soci, preşedintele Consiliului European subliniind că se ia în calcul trecerea la pasul trei de răspuns în această criză, respectiv sancţiuni economice.
Rusia a publicat joi o listă cu oficiali americani vizaţi de sancţiuni, imediat după ce preşedintele american a anunţat noi sancţiuni şi a ameninţat că vizează economia rusă. Lista rusească vizează nouă persoane: trei consilieri apropiaţi ai preşedintelui american Barack Obama şi şase congresmeni. Toţi aceşti oficiali americani nu vor putea intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, după cum a anunţat ministerul rus de Externe.
În presa internaţională reacţia slabă a administraţiai Obama a fost aspru criticată. Mulţi policieni au criticat poziţia Washingtonului, arătând că Obama ameninţă sau aplică sancţiuni simbolice.