Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va participa ca observator la negocierile colective pe care clienţii cu credite în franci elveţieni vor să le demareze împreună cu băncile, în grupuri de peste 50 persoane, reprezentaţi de Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF).

"Vom participa cu specialiştii noştri, vom fi acolo ca observatori să vedem ce propuneri le fac băncile clienţilor la negocieri. Dar trebuie să ţinem cont că totuşi contractele de credit diferă de la caz la caz", a afirmat luni preşedintele ANPC, Marius Dunca, la seminarul "Ziua Consumatorului de Servicii Financiare", organizat împreună cu Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România.

AURSF va reprezenta clienţii cu credite în franci la negocierile cu băncile, care ar urma să aibă loc în luna aprilie, după ce instituţiile de credit vor fi invitate la aceste discuţii. Totodată, vor fi invitaţi ca observatori reprezentanţi ai ANPC, ai Băncii Naţionale a României, precum şi Avocatul Poporului. Negocierea va fi condusă de o echipă de experţi din domeniile financiar-bancar, juridic şi al drepturilor consumatorilor din sectorul financiar. Clienţii au ca obiectiv conversia în lei a creditelor în franci elveţieni cu o reducere semnificativă a ratei faţă de cursul zilei, fără a se prelungi perioada de creditare.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul împrumutaţilor în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.