Lovitură pentru producătorul german de automobile Volkswagen. Compania va rechema de pe piaţa americană 500.000 de vehicule şi riscă amenzi de 18 miliarde de dolari. În urma acestui anunţ, acţiunile companiei au scăzut cu 20 la sută pe pieţele bursiere, cea mai mare scădere din ultimii şase ani.

Producătorul de automobile este acuzat că a evitat standardele americane pentru poluare prin instalarea unui software care păcălea sistemul de evaluare. Softul a fost folosit şi pe un model de Audi.

Este vorba despre un software special pentru maşinile diesel, care oprea sistemele de control ale emisiilor în timpul circulaţiei normale şi le activa doar în timpul testelor.  Astfel, cantitatea de noxe înregistrată era de 40 de ori mai mică decât cea reală. 

Vehiculele avute în vedere sunt cele produse în ultimii şapte ani, iar modelele sunt Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

Ca urmare a anunţului, acţiunile Volkswagen au căzut cu 20% pe pieţele bursiere, cea mai mare scădere din ultimii şase ani. Conducerea companiei şi-a prezentat public scuze şi a declarat că va declanşa o investigaţie proprie.

Digi 24