Aproape 1.300 de femei au obţinut certificatul de calificare în ocupaţia de babysitter, a anunţat într-o conferinţă de presă managerul proiectului "Femei pentru Femei", Silvia Asandi.

 "Proiectul a început în octombrie 2010 şi şi-a propus să pună bazele unui sistem standardizat în domeniul îngrijirii copiilor pe timpul zilei, permiţându-le astfel femeilor participarea pe piaţa muncii sau continuarea studiilor. Obiectivul general al proiectului a fost construirea unui model standardizat de formare profesională în vederea constituirii reţelei publice de bone şi babysittere calificate şi acreditate să ofere servicii de îngrijire copiilor pe timpul zilei, completată de o reţea de monitorizare, pentru asigurarea calităţii serviciilor", a declarat Silvia Asandi.

Potrivit rezultatelor programului, 1.276 de femei şomere sau inactive au absolvit Şcoala Bonelor şi au obţinut certificatul de calificare în ocupaţia de babysitter, recunoscut în toate ţările Uniunii Europene.

Proiectul a pornit de la numărul mare de femei şomere sau fără ocupaţie cu şanse scăzute de integrare pe piaţa muncii, numărul mare de copii care nu beneficiază de îngrijire de calitate la domiciliu, lipsa standardelor în acest domeniu şi a unei legislaţii care să reglementeze ocupaţia de bonă sau babysitter în România.

Femeile au fost instruite timp de trei luni în baza unei curricule dezvoltate special în cadrul proiectului, având la dispoziţie"Cartea Bonei", manualul formatorului, filme, demonstraţii şi studii de caz.

Fundaţia Romania Angel Appeal a selectat 160 de formatori pe care i-a instruit special să le predea femeilor care au venit la cursuri.

Criteriile de selecţie a femeilor au constat într-o evaluare psihologică şi li s-a solicitat un certificat medical care să ateste că sunt apte să participe la curs, pentru că urmau să facă şi practică de specialitate în instituţii de îngrijire a copiilor.

Şcoala Bonelor, înfiinţată de Fundaţia Romania Angel Appeal, a organizat cursuri gratuite în domeniu în 21 de judeţe şi în Bucureşti.

Proiectul "Femei pentru Femei"—program naţional de calificare şi acreditare a femeilor în ocupaţia de babysitter a fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013—Investeşte în oameni