Cotaţiile futures la grâu pe pieţele din SUA şi UE au atins joi noi minime, în condiţiile în care o licitaţie anunţată de Egipt, cel mai mare importator mondial, scoate în evidenţă concurenţa acerbă pe pieţele de export, transmite Reuters.

La Bursa de la Chicago, în jurul orei 10,45 GMT contractul futures la grâu înregistra o scădere de 0,2%, până la 4,78 dolari per bushel, după ce anterior a atins un minim de 4,75 dolari per bushel. La Bursa Euronext de la Paris, contractul la grâu de panificaţie cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,7% până la 167,75 dolari pe tonă, după ce anterior a atins un nou minim de 166,75 euro pe tonă.

'Grâul american şi cel francez nu au fost foarte competitive la export iar acesta este principalul factor care presează piaţa', a declarat un trader european.

Guvernul egiptean va organiza joi o licitaţie pentru achiziţionarea de grâu iar traderii aşteaptă să vadă dacă furnizorii din regiunea Mării Negre vor continua să fie furnizorii preferaţi, cum s-a întâmplat la majoritatea licitaţiilor organizate în acest sezon. Grâul american nici nu a fost oferit la licitaţiile organizate de Egipt săptămâna trecută în timp ce grâul francez este mai scump decât cel din Rusia sau Ucraina.

De asemenea, cotaţia la porumb a scăzut pentru a treia şedinţă consecutiv pe fondul estimărilor referitoare la o recoltă bună în SUA. În schimb, cotaţia la soia boabe a crescut, după ce s-au redus îngrijorările investitorilor cu privire la situaţia din China, cel mai mare cumpărător mondial de soia.

'Pieţele de cereale sunt pe o tendinţă descrescătoare pe fondul scăderii preţurilor la grâu ca urmare a unei oferte mondiale abundente, în timp ce porumbul şi soia se confruntă cu perspectiva debutului iminent al recoltatului în SUA', a declarat Paul Deane, economist la ANZ Bank.

Recoltele de toamnă la porumb şi soia din emisfera nordică vor duce la creşterea stocurilor mondiale de cereale după recoltele mari la grâu din vară.

Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) susţine că stocurile mondiale de cereale vor continua să crească, urmând ca în acest sezon să ajungă la 447 milioane de tone, cea mai ridicată valoare din ultimii 29 de ani.