Gazprom a redus livrările de gaze în 30% pentru România, fără a anunţa. Decizia nu a fost comunicată oficialităţilor române. Conform unor surse din domeniul energetic, fluxurile au fost cu 30% mai mici decât ar fi trebuit să fie în mod normal. Mai exact, România ar fi trebuit să primească 3 milioane de metri cubi de gaz de la Gazprom, dar a primit doar 2 milioane de metri cubi, fără nicio explicaţie.

Preşedintele ANRE, Nicolae Hravileţ, a explicat că nu s-a primit nicio informare de la ANRE şi ultima raportare a venit de la Transgaz în data de 23 decembrie.

România se bazează pe importurile Gazprom în proporţie de 10% când vine vorba de propriul consum. În luna septembrie a mai existat o situaţie similară, când Gazprom a redus cu 5-10% exportul către România.

Ministrul pentru Energie, Andrei Gerea, a explicat, în direct pentru Antena 3, că România se încadrează în media ultimelor trei luni în ce priveşte reducerea cantităţilor livrate de Rusia.

"Din câte înţeleg, nu ar trebui să avem niciun fel de emoţii, sistemul se descurcă foarte bine cu aceste cantităţi existente iar această reducere este într-o anumită limită contractuală. Din câte am înţeles de la colegii mei, cu care am apucact să vorbesc pe fugă, există posibiltiatea să fie livrate cantităţi puţin reduse faţă de ce solicită consumatorii şi atunci ei se prevalează de această clauză contractuală. Inclusiv o treime. Voi verifica, vom vedea în ce măsură lucrurile se încadrează în ce am fost informat. Dar, în ultimul timp, cantităţile au fost reduse la 20-27%", a explicat Gerea.