Prima extragere a Loteriei Bonurilor Fiscale va fi organizată de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ în a doua zi de Paşte (13 aprilie), iar fondul de premiere se ridică la un milion de lei, a anunţat, joi, într-un comunicat, ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, în cadrul Loteriei se vor efectua extrageri a două valori, respectiv un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, şi data emiterii bonului.

Extragerile vor fi lunare, dar şi ocazionale (Paşte, Crăciun etc.), în timp ce fondul de premiere se va împărţi la numărul bonurilor fiscale câştigătoare revendicate, astfel rezultând valoarea unitară a fiecărui câştig.

Rezultatele extragerilor lunare şi ocazionale vor fi disponibile online, pe pagina de internet a MFP şi pe cea a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/, pentru un interval de cel puţin 30 de zile.

MFP intenţionează organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale începând cu 13 aprilie 2015 (a doua zi de Paşte), când se va programa prima extragere ocazională, având un fond de premiere de un milion lei.

Persoanele care deţin bonuri fiscale vor introduce într-un sistem informatic dedicat Loteriei, gestionat de Compania Naţională Loteria Română SA, o serie de informaţii obligatorii (numărul bonului fiscal, suma totală, numele, prenumele, precum şi seria şi numărul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente, seria şi numărul unui act de identitate valabil, seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal, codul unic de identificare fiscală al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal), în vederea obţinerii dreptului de a participa la o tragere la sorţi lunară cu premii în bani.

Tragerile la sorţi pentru desemnarea câştigătorilor la Loterie se organizează lunar de către Loteria Română, la acestea participând bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii.

MFP precizează că Loteria bonurilor fiscale implementată prin proiectul de ordonanţă de urgenţă, deşi foloseşte mijloace de joc de tipul urnelor, roţilor cu scopul de a extrage numere (mijloace de joc de tip loteristic) în vederea desemnării unor câştigători cărora li se atribuie premii în bani, nu este un joc de noroc, întrucât dreptul de participare nu este condiţionat de plata unei taxe.

Dacă nu sunt identificate nereguli, câştigătorii pot revendica premiile puse în joc în termen de maxim 90 de zile calendaristice de la data publicării rezultatelor extragerilor, prin prezentarea bonului fiscal cu toate elementele lizibile, precum şi a actului de identitate utilizat în vederea înregistrării participării la Loterie.