Cu o creştere a PIB de 4,2% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a înregistrat cea mai mare creştere economică în ritm anual din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

De asemenea, în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, România a înregistrat a doua mare creştere economică din UE, 1,6%, un avans mai mare în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind înregistrat doar de Slovacia, 1,7%.

Atât zona euro cât şi Uniunea Europeană au înregistrat, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, o creştere economică de 0,5%, uşor mai mare decât cea înregistrată în trimestru patru 2015 comparativ cu trimestrul al treilea. În schimb, în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, zona euro a înregistrat o creştere de 1,5% iar UE 28 un avans de 1,7%, în ambele cazuri fiind vorba de o uşoară încetinire comparativ cu trimestrul precedent.

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal, publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform cărora produsul intern brut (PIB) a crescut, ca serie brută, în primele trei luni din 2016, cu 4,3% în comparaţie cu perioada similară din anul anterior. Pe serie ajustată sezonier, PIB a înregistrat o creştere cu 4,2% faţă de acelaşi trimestru din anul 2015. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în primele trei luni din 2016 PIB-ul a crescut cu 1,6%, ca serie ajustată sezonier.

În previziunile economice de primăvară publicate la începutul acestei luni de Comisia Europeană, Executivul comunitar estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţinută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)