Comisia Europeană (CE) propune deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care R. Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale, informează un comunicat dat publicităţii miercuri la Bruxelles.

Deşi CE nu face referire la cazuri concrete în comunicatul său, ‘dificultăţile pe unele din pieţele sale tradiţionale’ se referă la decizia Rusiei din 10 septembrie de a interzice importurile de băuturi alcoolice din R. Moldova, în contextul apropierii acestui stat de UE.

‘Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii’, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat în comunicat.

În iunie 2013, UE şi Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a R. Moldova în UE. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA, urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.

CE va propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. Executivul comunitar cere Consiliului şi Parlamentului European să facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări, se mai menţionează în comunicatul citat.

Rusia a interzis din 10 septembrie importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, acuzând calitatea proastă a acesteia. Medicul şef sanitar rus Ghennadi Onişcenko a declarat atunci pentru Interfax că interdicţia va fi în vigoare până când Federaţia Rusă ‘nu va vedea paşi concreţi din partea Republicii Moldova în vederea rezolvării acestei probleme’. ‘Noi nu ne dorim rolul de bonă pentru economia moldovenească’, a declarat Onişcenko.

Potrivit acestuia, Rusia a abordat în repetate rânduri problema calităţii vinurilor moldoveneşti, dar partea moldovenească nu ar fi întreprins nimic în acest sens. Onişcneko a indicat că, în mai multe loturi de producţie alcoolică originară din Republica Moldova, au fost depistate substanţe dăunătoare.

Ghennadi Onişcenko a amintit că Rusia a aprobat o măsură similară şi în 2006, după care vinurile moldoveneşti au revenit treptat pe piaţa rusă. ‘În Moldova nu este un sistem efectiv de verificare a calităţii producţiei alcoolice’, a susţinut el.

Decizia Rusiei de a interzice vinurile moldoveneşti a venit după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat la începutul lunii septembrie că, odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE, mai multe acorduri dintre ţara sa şi Republica Moldova îşi vor pierde valabilitatea. Rogozin a atenţionat, de asemenea, voalat, Republica Moldova că ar putea avea probleme şi cu livrarea de gaze în sezonul rece.

Analiştii de la Chişinău consideră această măsură drept o reacţie a Moscovei la apropierea Chişinăului de UE, pentru că nu vrea să piardă controlul asupra Republicii Moldova. Potrivit acestora, Rusia ar face presiuni similare şi asupra altor state din Parteneriatul Estic, în special asupra Ucrainei.

Rusia a mai interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.