În timp ce România a ales să cumpere avioane la mâna a doua, F16 americane, de la armata portugheză pe o sumă exorbitantă, factorii de decizie ai armatei şi guvernului brazilian au ales soluţia corectă pentru apărarea aeriană a teritoriului.

Brazilia a semnat cu compania Saab contractul de achiziţie a 36 de aparate Gripen E/F la o suma totală de 5,44 miliarde de dolari (aproximativ 4.2 miliarde de euro).

Primul aparat Gripen NG brazilian va fi livrat către FAB (Força Aérea Brasileira) în anul 2019, iar Brazilia va începe achitarea ratelor către Saab abia dupa ce va primi şi ultimul avion în 2024.

Din cele 36 de aparate 28 vor fi Gripen E, cu un singur loc şi opt  Gripen F biloc. Alături de contractul de achiziţie a fost semnat şi contractul de cooperare privind transferul de tehnologie către industria braziliana şi statueaza rolul de lider, în construcţia aparatelor, pentru compania braziliana Embraer.

Avioanele Gripen braziliene vor împărtăşi aceeaşi platformă tehnologică cu cele suedeze, dar vor avea particularitaţile dorite de brazilieni. Statul sud-american va deţine întâietate în dezvoltarea şi realizarea variantei Gripen F doua locuri.

Este foarte posibil ca şi Argentina să intre în acest program de achiziţie. Valoarea contractelor de offest sunt în procent de 170%, faţă de suma stabilită pentru achiziţie.

Aparatele suedeze au fost proiectate să funcţioneze în condiţii atmosferice dificile, să poată decola de pe piste impovizate şi pe distanţe scurte. Mentenanţa poate fi asgurată cu minimum de resurse şi de personal.

Sursa: Rumaniamilitary.ro