La mai bine de un an de la decizia prin care Curtea de Justiţie a UE a obligat la restituirea taxelor încasate pentru înmatricularea maşinilor, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, în şedinţa de vineri.

Vor fi date înapoi taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Banii vor fi daţi înapoi, la cerere, pe cale administrativă, dar cererile trebuie depuse în termen de aproximativ un an, potrivit digi24.ro.

„Beneficiarii acestei ordonanţe sunt contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 140/2011, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012, şi timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, care nu au beneficiat de restituire pâna la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă şi care vor solicita în scris, organului central fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancţiunea decăderii, restituirea sumelor achitate şi a dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii”, transmite Guvernul, printr-un comunicat de presă.

Nivelul dobânzii va fi cel prevăzut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, mai precizează Guvernul.

Adică, va fi de 0,02% pentru fiecare zi. Nu este clar însă dacă va exista şi vreun plafon maxim pentru dobândă.